Прокуратурата проверява строителните разрешителни за блок, който вече се строи

OFFNews - Бургас 03 февруари 2017 в 18:08 6444 1

Снимка OFFNews

В началото на декември, бургазлии излязоха на протест срещу строежа

Прокуратурата атакува строителните разрешителни за блок, който се изгражда на метри от морската градина в Бургас, до подхода за експозиционния център „Флора“. От държавното обвинение настояват за детайлна проверка как са издадени документите, при условие, че Подробният устройствен план на терена е обект на съдебни дела.

За незабавна проверка, която да бъде извършена и на място, и по документи, настоява със свой възлагателен акт наблюдаващият прокурор по делото, в което се оспорва законността на направените промени в ПУП за имота, Андрей Червеняков. Документът е издаден на 2 февруари и е изпратен до териториалния директор на строителната инспекция и до началника на екоинспекцията в Бургас.

В акта, Червеняков настоява да се отговори дали има влязло в сила строително разрешително, за какви обекти, дали то не страда от „тежки пороци“, които да са основание да бъде провъзгласено за нищожно. Отделно, прокурорът задава въпроси и дали са извършени съгласувателни процедури по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Ако има констатирани нарушения, РДНСК и РИОСВ трябва незабавно да се заемат с тяхното преустановяване.

Прокурорът напомня, че след жалби на граждани в съседните блокове относно законността на ПУП, той изготвя два протеста: единият е срещу заповед на заместник – кмет на Община Бургас за изменение на плана на кв. 40 в ж.к. „Лазур“, а другият – срещу мотивирано предписание, издадено от същия заместник – кмет. Държавното обвинение е открило нередности при „преместването“ на възстановените на наследниците имоти, на част от които сега се строи, след като са закупени от инвеститор, както и окрупняването на терена в един парцел. По тези протести, са образувани през 2015 г. две дела в Административния съд в Бургас. Едното все още не е започнало, заради големия брой заинтересовани лица (над 600 души), които трябва да бъдат призовани.

Според държавното обвинение трябва да се прецени от контролните органи, дали при такова административно производство, издаденото строително разрешително е законно.

Отделно, по този случай е образувано и досъдебно производство за длъжностно престъпление.

Прокурорът е дал срок до 15 февруари проверката да бъде приключена.

През тази седмица инвеститорите представиха и самия проект за 17 – етажен блок. Според тях, досегашните действия на прокуратурата, а именно – протестът и съдебните дела, не би следвало да пречи на строежа, който вече е стартирал.

Мартин Богдев, адвокат на инвеститора СК ООД е категоричен, че делата не оказват влияние на техния проект.

Срещу проекта, срещу ПУП за проекта, който ви бе представен, няма нито едно заведено производство. Има влязъл в сила ПУП за парцела, върху който се изгражда сградата. Който е влязъл в сила и не е атакуван от абсолютно никой. Въз основа на този влязъл в сила ПУП, има одобрени строителни книжа и влязло в сила строително разрешение. Дотолкова доколкото, устойчивостта на един проект следва да се съобразява с действащото законодателство и с актовете на компетентните органи, влязлото в сила строително разрешение, и съгласно практиката на ВАС, има смисъла и значението на стабилен административен акт“, коментира Богдев.

В този смисъл, инвеститорите не са притеснени от устойчивостта на строителните книжа. Затова и те считат, че е възможно стартиралото строителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

04.02 2017 в 10:12

ОФФНюз, бива ли така? Пуснахте две хвалебствени статии за този блок-мечта, пък сега пишете лошо за него. Арх. Димитър Шаренков няма ли да се разсърди?