Прокуратурата прави проверка на НЗОК

OFFNews 22 май 2017 в 15:39 3749 1

Прокуратурата извършва проверки в НЗОК. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров. 

По думите му се проверяват сигнали за сключени неизгодни договори. Работи се и по сигнал, подаден от бившия здравен министър Петър Москов.

„Касае и сигнал, който е предявен от бивши ръководители на МЗ – бившия министър и бившият заместник – министър Ваньо Шарков. Основно касае превеждане на средства от НЗОК без наличие на съответни основания за това", обясни Цацаров в Бургас.

Съвсем скоро се очакват и резултати от проверките. Цацаров отказа повече подробности, тъй като има следствена тайна.

"Резултатите ще са свързани с начина, по който самите лечебните заведения са формирали исканията си към Здравната каса и доколко онова, което Здравната каса е покривала, действително е стигало до пациентите", каза още главният прокурор.

В средата на март Москов обяви, че е подал сигнал до прокуратурата срещу НЗОК. Като причина той посочи, че Касата е платила 20 млн. лева на болници за последните два месеца на 2016 г., без системата за регистрация с пръстов отпечатък да е потвърдила реално извършени дейности.

От НЗОК обвиниха Москов в клевета и подчертаха, че плащанията за последните два месеца на миналата година са извършени през януари, когато министър все още беше Москов.

Цацаров бе в Бургас, заедно с вътрешния министър Валентин Радев и министърът на туризма Николина Ангелкова, за да обсъдят мерките за предстоящия летен сезон. Ще има засилено полицейско присъствие, както и проверки на различни институции по курортите и основно - в „Слънчев бряг“. В комплекса ще бъде въведени отново и КПП-та. Цацаров гарантира, че към момента няма напрежение между групировки в „Слънчев бряг“, след стрелбата през миналата година и че няма да допуснат подобни сцени:

Да няма спорове нито за наркомясто, нито за паркомясто“, добави главният прокурор.

В Бургас той анонсира, че БАН ще извършва експертиза за наличието на уран във водата в Хасковско.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови