Прокуратурата оспори и цената на парното

OFFNews 27 април 2017 в 18:00 2609 0

Прокуратурата оспори пред Върховния административен съд решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за увеличаването на цената на парното и топлата вода с до 37%. 

Според прокуратурата регулаторът е нарушил закона, защото е мотивирала решението си за увеличаване на цената на парното с по-високата цена на природния газ, която към този момент все още не е била утвърдена. 

Така не са спазени принципите за публичност, прозрачност, независимост и безпристрастност, посочват от прокуратурата.

Преди дни прокуратурата оспори и решението на КЕВР за увеличение на цената на природния газ с близо 30%.

На 11 април 2017 г. ВАП протестира и решението на КЕВР за цената на водата в столицата.

В същото време на 24 април прокуратурата започна разследване срещу КЕВР заради цената на газа. От държавното обвинение оповестиха, че звеното "Антикорупция" е образувала досъдебно производство срещу членове на Комисията за извършени престъпления по служба, а от сградата на регулатора бяха иззети документи.

Разследването започна няколко дни след скандала за срещата между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров и е по сигнал на „Овергаз Инк“ АД, чийто собственик е Дончев. 

Прокуратурата ще влезе днес в НЕК, за да разследва сключване на договори за услуги, за които компанията има административен капацитет, но въпреки това ползва външни фирми. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови