Прокуратурата образува досъдебно производство за турските ваксини

OFFNews 15 април 2016 в 15:09 4743 5

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за внесените като дарение от Турция ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс“.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, обясни Цацаров.

На практика има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Република Турция. Предмет на разследване са евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износ и внос - такива, които са свързани с цени и икономическа ефективност на ваксините. Т.е. ще се разследват икономически показатели, а не лечебни показатели, каза Цацаров.

По информация на OFFNews досъдебното производство е срещу длъжностните лица, допуснали вноса на ваксините, които не са разрешени за употреба в България, както и тези, които не са преминали одобрението на европейска лаборатория.

Досъдебно производство е образувано и за фалшифициране на документ за изнасяне на българската ваксина БЦЖ, която беше дарена на Турция в замяна на турските ваксини.

Образувано е и досъдебно производство за принуда по повод това, че директорът на "Булбио" - производител на БЦЖ ваксините, е бил принуден да дари на Министерството на здравеопазването ваксините, преди да бъдат дарени на Турция. 

За нарушенията при внасянето на турските ваксини и изнасянето на БЦЖ ваксините съобщи в свое разследване Валя Ахчиева. 

Излъчването на втората част на разследването на Ахчиева, свързано с изнесените за Турция ваксини БЦЖ, беше забавено с около месец и БНТ го излъчи, едва след като запис на предаването за ваксините изтече в редица медии.

След излъчването на разследването започна и проверка на прокуратурата, която в крайна сметка отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да не допускат ваксините "Еувакс Б" за хепатит B и 5-валентната ваксина "Пентаксим" в страната.

Още след като стана ясно, че сме получили дарение от ваксини от Турция, стана ясно, че ваксината "Еувакс" не е разрешена за употреба в Европейския съюз. Тогава министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че ваксината няма да се използва за български граждани, а за ваксиниране на бежанци.

Москов обяви тогава, че ще сезира прокуратурата за кампанията, която се води срещу него и МЗ във връзка с ваксините, като подчерта, че ваксината "Пентаксим", внесена от Турция не се различава с нищо от същата ваксина в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови