Прокуратурата не е спирала строежа на зоопарка в Пловдив

OFFNews 19 април 2017 в 09:32 2085 0

Прокуратурата не е спирала строежа на зоопарка в Пловдив

Прокуратурата не е спирала строежа на зоопарка в Пловдив. Това се посочва в прессъобщение на държавното обвинение по повод твърденията на зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски за това, че заради разследването по строителството на Зоокът Пловдив, той няма да може да бъде довършен.

По аферата обвинения има и кметът на Пловдив Иван Тотев. Двамата с Кацарски са обвинени в престъпление по служба са ощетили общинската хазна с над 7 млн. лв. 

Във вторник Кацарски заявил пред медиите, че от прокуратурата зависи дали в Пловдив ще има зоокът за летния сезон. По думите му „тече разследване и до приключването му – без разрешение от прокуратурата, не може да предприемем мерки по довършването на зоопарка.”

От държавното обвинение реагираха светкавично с опровержение на тези твърдения, като заявиха, че единственото вярно нещо в изказването на Кацарски е това, че се води досъдебно производство и обясняват, че спирането на строителството на зоокъта е станало с подписа на Кацарски. 

"По това производство в качеството на обвиняеми са привлечени кметът на Община Пловдив, кметът на район „Западен” и самият г-н Кацарски, в качеството на заместник – кмет. Предмет на обвиненията са допуснати груби нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на изграждането на Зоокът в гр. Пловдив. Предстои повдигане на окончателни обвинения и внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд Пловдив. Прокуратурата няма компетентност да разпорежда спиране на строителството на Зоокъта, нито е издавала каквито и да е забрани за това. Завършването на обекта е в зависимост само от действията на общинското ръководство, стига те да са съобразени с изискванията на закона. Освен това строежът на Зоокът Пловдив е спряно на 18.12.2015г. с акт за спиране на строителството, подписан от същия заместник кмет на община Пловдив – Димитър Кацарски", се посочва в съобщението.

От прокуратурата заявяват още, че поднасянето на невярна информация от обвиняемия заместник – кмет по никакъв начин не допринася за обективното информиране на гражданите на Пловдив и представлява спекулативен опит за прехвърляне на отговорността относно бъдещето на Зоокъта в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови