Прокуратурата е готова да повдигне 400 обвинения на мигранти от Харманли

OFFNews 25 ноември 2016 в 13:00 3415 1

Прокуратурата е готова да повдигне 400 обвинения на мигранти от Харманли

Прокуратурата има ресурса и капацитета да повдигне обвинения на 400-те чужденци, които са задържани след вчерашните размирици в лагера в Харманли

Ако се съберат доказателства за 400-те лица, които са извършили престъпление, имайте абсолютната убеденост, че прокуратурата има ресурса и капацитета да повдигне обвинение и на 400-те, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Допълнителни екипи от прокурори ще бъдат мобилизирани и ще се установи кой от задържаните е свидетел и кой е извършил престъпление. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров целият следствен отдел на Окръжната прокуратура – Хасково в момента е на място.

„Ако прокурорите от Харманли имат нужда от помощ за повдигане на обвинение, ще бъдат командировани прокурори на място, но ще се свърши работата“, увери тя и поясни, че прокуратурата ще разчита и на видеозаписи от мобилни телефони, заснели безредиците.

За целта на задържаните са направени обиски и са иззети телефоните им. „С тяхно желание или съдействие телефоните ще бъдат предадени, ще се назначи експертиза, ще се види и какво е съдържанието на мобилните телефони“, обясни Арнаудова.

„Ако има клипове и друга информация, ще бъде предоставена на съда“, добави тя. Арнаудова уточни, че мнозинство от задържаните в Харманли са от афганистански произход, но има и такива с други националности.

Мъжът, който е запалил български флаг в Харманли, ще бъде предаден на спецпрокуратурата, тъй като се касае за престъпление против Републиката. СП е започнала разследване и е създадена организация лицето, което е запалило българския флаг да бъде доведено днес в Специализираната прокуратура, обясни Румяна Арнаудова. Тя уточни, че заедно с лицето ще бъдат доведени за разпит полицейските служители, които са свидетели и очевидци на извършеното престъпление, за да бъдат разпитани като свидетели по досъдебното производство.

По думите й за това престъпление по чл. 108, ал. 2 наказанието е лишаване от свобода до 2 години или глоба до 3000 лева.

„Независимо от ниската санкция СП счита, че лицето, което ще бъде доведено днес следва да бъде задържано до 72 часа“, каза тя. По думите й е въпрос на часове това да се случи. Тя поясни, че задържаният е афганистански гражданин, самоличността му е установена, но ще бъде обявена по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови