Прокуратурата доказа, че скоростното екстрадиране на турски граждани е прецедент

Юлиан Христов 04 ноември 2016 в 14:04 4144 0

Прокуратурата доказа, че скоростното екстрадиране на турски граждани е прецедент

Снимка БГНЕС, архив

Акт на Районната прокуратура в Разград опровергава твърденията на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че скоростното екстрадиране на незаконно влезли в страната турски граждани не е прецедент. Това подсилва още повече съмненията в правомерността на действията на МВР и спазването на човешките права. 

На 3 ноември при полицейска проверка на лек автомобил "Мазда" униформени проверяват 37-годишния турски гражданин Бюлент М., за когото разкриват, че е влязъл незаконно в страната. Последвало е 24-часовото му задържане по обвинение по член 279, ал. 1 от Наказателния кодекс. С постановление на Районната прокуратура в Разград срокът на предварителното задържане е удължен с 48 часа, като днес държавното обвинение ще внесе искане в Разградския районен съд за постоянното задържане на мъжа в ареста. Според обвинението 37-годишният мъж е влязъл незаконно в страната в района на Малко Търново на 30 срещу 31 октомври 2016 г. Успял да отиде в Силистра, откъдето възнамерявал да пресече отново противозаконно българската граница. 

Подобни са били и намеренията на върнатите преди това в Турция седем души, за които имаше съмнения, че са били подложени на политическа репресия в родната си страна. По обясненията на Румяна Бъчварова на 14 октомври на ГКПП Дунав мост са задържани 9 души, за които е установено, че са преминали българо-турската граница незаконно. Седем от тях били турски граждани и срещу тях са повдигнати същите обвинения по чл. 279, ал. 1 от Наказателния кодекс. Според текстовете: "Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева."

В този случай обаче, след като материалите по случая са докладвани в районната прокуратура в Русе, производството е прекратено, според вътрешния министър, "по реда на НПК". Това от своя страна е позволило прилагането на принудително отвеждане до границата с Турция. 

Според Румяна Бъчварова този случай е типичен пример за икономическа имиграция, тъй като турските граждани имали намерение да търсят работа в Австрия. За такъв би следвало да се счита и случаят в разградската прокуратура, тъй като става ясно, че турският гражданин е подпомаган от свой близък в Германия, при когото искал да отиде. 

В отговор на депутата Атанас Атанасов на парламентарния контрол Бъчварова обясни, че задържаните турци не били преследвани по политически причини и не са гюленисти, "Нито един от тях не е декларирал политически причини за напускане на Турция. Лично съм се запознала с показанията и документите", категорична е Бъчварова. 

Нещо повече - министърката за втори път намекна, че може да има притеснения за съдбата на върнатите в Турция хора, но според нея на първо място трябва да бъде спазван законът. В случая с екстрадирането на Абдуллах Бююк тя обясни, че "случаят е притеснителен в човешки план, но не можем да направим изключение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови