Панов отрече да е "висял" пред кабинета на премиера

OFFNews 25 февруари 2016 в 11:01 3496 0

Панов отрече да е

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отрече да е имал имал срещи с премиера Бойко Борисов. Пред журналисти той коментира изказването на шефа на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. По думите ѝ Панов стоял пред кабинета на министър-председателя, а сега разследвал кой му е изпратил есемеса за дебатите около скандала "Яневагейт".

Пред журналисти днес Панов обясни, че се е срещал с Борисов, но това е било в периода, когато докато е бил кмет на София. В периода на номинирането на Панов за председател на ВКС Панов отрича да е имал срещи с премиера. След като станал шеф на ВКС, Панов е контактувал с Борисов, но само на институционално ниво. 

„С премиера съм се виждал по повод конституционните промени на 16 април миналата година. Виждал съм се по повод законодателни промени и инициативи и по повод имуществото на съдебната система, а също така и по повод бюджета. И не виждам нищо нередно в това“, обясни Панов. Той заяви, че счита за нередно всичко друга като комуникация с премиера би било нередно. „Премиер и председател на ВКС могат да контактуват на институционално ниво. Всеки друг контакт е нереден“, коментира Лозан Панов.

На въпрос дали все пак е получил подкрепа за избора си на председател на ВКС от Борисов, той отговори: „Питайте пиара и всички, които твърдят подобно нещо. Така или иначе моето мнение е, че трябва да има срещи на институционално ниво между премиера и председателя на ВКС. Такъв контакт е абсолютно необходим. Вече, ако тези контакти преминават в разговори за дела или нещо друго това вече е нередно. Подобни разговори с премиера не съм имал", обясни Панов. 

Председателят на ВКС поиска задълбочена проверка по случая със "шпицкомандата" в Столичното следствие. Според него този път ще бъде направена такава проверка и тя няма да бъде "смачкана", както това стана със скандала "двете каки". По тази проверка се очаква на 7 март да бъде изслушан следователят Бойко Атанасов

"Самата проверка ще покаже какво се е случило. Изнесеното сочи обезпокояващи обстоятелства, които трябва да се проверят. Говори магистрат, казва важни неща, които трябва да бъдат проверени задълбочено. Той трябва да има възможност пред Етичната комисия в една спокойна обстановка да даде своите обяснения", коментира още председателят на ВКС.

Панов добави, че би било интересно да се направи проверка и на материалите, открити в кофи за боклук край следствието. "Това са обезпокояващи обстоятелства, които, ако не се предприеме задълбочена проверка, ще оставят отново неприятен привкус за българското правосъдие", коментира председателят на ВКС.

На въпрос дали е чувал понятието "работни копия на протоколи", Лозан Панов каза, че не знае какво се има предвид под това понятие. "Вероятно става дума за материали, които са били подготвени за подписване от свидетели и обвиняеми. Трудно ми е да коментирам материали, които не съм виждал. Тези понятия се надявам да бъдат изяснени в проверката и, ако тя наистина бъде задълбочена, това ще е добър знак за правосъдието", посочи още председателят на ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews