Отказът за регистрация на ДОСТ е незаконен, смята прокуратурата

Все пак държавното обвинение не е категорично дали партията трябва да бъде регистрирана

OFFNews 25 юли 2016 в 13:24 4047 2

Отказът за регистрация на ДОСТ е незаконен, смята прокуратурата

Отказът за регистрация на партия ДОСТ е незаконосъобразен. Това се посочва в становище на Върховната касационна прокуратура (ВКП), с което се подкрепя жалбата на Лютви Местан срещу решението на Софийския градски съд (СГС) да откаже да регистрация на партията му.

Според прокуратурата действията на съдията докладчик при решението са излезли извън рамките на законосъобразността.

Пред съдебния състав Лютви Местан заяви, че е силно огорчен от факта, че основният мотив, с който СГС е отказал да регистрира партията, са внушенията в обществото, че ДОСТ е етническа партия и би защитавала чужди интереси. Той посочи, че ДОСТ е национална партия, която ще проповядва либерална демокрация и приема всички българи, независимо от етническия им произход. Местан добави, че над 20 процента от учредителите са етнически българи-християни.

По-рано прокуратурата поиска делото да бъде отложено за събиране на допълнителни доказателства, но искането беше отхвърлено от съда. От прокуратурата посочиха, че заради неуважаването на искането за събиране на допълнителни доказателства не могат да приемат, че при учредяването на партията са били спазени всички изисквания на закона. 

Все пак според държавното обвинение не е сигурно, че "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" - както е пълното название на партията, е изпълнила всички изисквания на закона, за да бъде вписана. Прокурорите по делото посочиха, че има не може да бъде установена датата на много от декларациите за членство в партията, има сгрешени ЕГН, поправки и видимо сходство между почерците в много от тях. Освен това те са установили, че един от учредителите още не е навършил 18 години към 10 април, когато беше учредителната конференция на партията. По делото не е приложен пълният стенографски протокол от нея, нито графично изображение на символите на ДОСТ.

Според адвоката на Лютви Местан, подадените декларации са над 9 000, т. е. далеч повече от санитарния минимум. Местан дори предложи проблемните декларации да бъдат отстранени като доказателства, защото и без тях гласовете му стигат. Той заяви, че за него това не е дребнотемие, а прокуратурата е длъжна да изясни всяка неточност.

Върховният касационен съд ще произнесе решението си до края на юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови