Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Опасният Мурад Хамид бил напълно безобиден млад човек, твърди адвокатът му

OFFNews 10 август 2016 в 07:13 4405 2

Съдът решава за екстрадирането на Мурад Хамид

Софийски градски съд (СГС) ще разгледа Европейската заповед за арест на Мурад Хамид, който е заподозрян за съучастие в атаката в редакцията на френския сатиричен вестник "Шарли ебдо".

Съдебното заседание за разглеждане на заповедта е насрочена за днес от 14.30 часа. 

В същото време неговият служебен адвокат Драгомир Александров каза пред бТВ, че задържаният Мурад, който е сочен като "заплаха за националната сигурност" на страната, изглежда напълно безобиден млад човек и не може да уплаши никой.

Хамид бил висок около 1,80 м., със слабо телосложение и къси панталонки. Дали е религиозен или не – това си е неговият личен живот, коментира адвокатът му.

Мурад е студент, учи природни науки, а това му е първо посещение в България, каза Драгомир Александров. Той обясни, че с него си говорят на френски и досега го е виждал само един път - на заседанието по мярката за неотклонение, а днес ще го види за втори път.

Александров критикува службите, които според него би трябвало да работят, а не да раздухват случая.

Днес съдът ще реши за екстрадицията на Мурад Хамид, освен ако той не размисли, след което в седемдневен срок той ще бъде изпратен на Франция, като се подписва и една декларация. Хамид ще има и три дни да размисли, разясни процедурата адвокатът.

Хамид е влязъл в България от Сърбия, като е пътувал сам и е използвал френски паспорт. При влизането му в страната станало ясно, че мъжът е обявен за издирване от сестра си в Шенгенската информационна система (ШИС). Тази информация налагала той да бъде наблюдаван и френските власти да бъдат уведомени, че се намира в България.

На 28 юли Хамид е преминал границата с Турция. Там е бил задържан заради забрана да влиза в страната в рамките на пет години. Турските власти го върнали у нас по информация, че Хамид е пътуващ боец на "Ислямска държава" и е особено опасен.

Хамид е трябвало да бъде предаден на Сърбия, но на 29 юли е постъпила Европейската заповед за арест от Франция и той е бил задържан у нас.

Към момента Хамид е настанен в следствения арест на бул. „Г. М. Димитров“, след като първоначално е бил настанен в бежански лагер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

1

mendi

10.08 2016 в 12:06

Те всички са безобидни млади мъже докато не вземат автомата, бомбата или ножа и не тръгнат да убиват неверници.
 
X

Да помогнем на украинските деца!