Обвиниха шеф на БОП, лобирал пред съдии и прокурори за пласьор на наркотици

OFFNews 28 октомври 2016 в 14:13 5266 3

Обвиниха шеф на БОП, лобирал пред съдии и прокурори за пласьор на наркотици

Шефът на дирекцията за борба с организираната престъпност (БОП) в Стара Загора Ивайло Димов е привлечен като обвиняем за това, че опитвал да избави от наказателно преследване известен наркоразпространител.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Димов е с две повдигнати обвинения. Едното е за престъпление по служба, а второто е за престъпление против правосъдието. Димов лобирал пред прокурор за специално отношение и протакане на разследването срещу задържан на 6 октомври 2015 г. при спецакция срещу разпространението на наркотици. Лицето е от криминалния контингент и е осъждано многократно за разпространение на наркотици, поясни Арнаудова. Отделно от това Димов искал и по-специално отношение към задържания.

Той лобирал за това пред окръжния прокурор на Стара Загора и заместника му. По думите на Арнаудова той поискал те да проявят специално отношение към задържания, изразяващо се или в забавяне на разследването или да бъде сключено споразумение за по-ниско наказание и смекчаващи обстоятелства. Окръжният прокурор и заместникът му, осъзнавайки, че това е абсолютно нередно искане от страна на Димов, са отклонили исканията му. 

Това обаче не отказало Димов да търси варианти за смекчаване на наказателната репресия.

"Доказали сме, че е имало още една среща инициирана от Ивайло Димов. Този път не само с окръжния прокурор на Стара Загора, но с председателя на Окръжен съд – Стара Загора", заяви Арнаудова. От двамата Димов също е искал делото да бъде решено със споразумение при условията на многобройни смекчаващи обстоятелства и налагане на по-ниски наказания.

"Установено е, че междувременно преди срещата с председателят на Окръжния съд в Стара Загора Ивайло Димов е посетил и наблюдаващия прокурор по досъдебното производство и е поискал досъдебното производство да се забави или да се сключи споразумение при максимално благоприятни условия за задържаното лице“, обясни Арнаудова, цитирана от "Фокус". Тя подчерта, че никой от прокурорите не се е поддал на този натиск и обвинението срещу наркоразпространителя е внесено в съда. В резултат той излежава петгодишна присъда в старозагорския затвор. 

Сигналът срещу Димов е подаден веднага, след като той направил опита за натиск. В продължение на няколко месеца обаче той е оставен на поста му, за да не се усъмни, че е разследван от прокуратурата и за да не успее да възпрепятства разследването.

„Много усилия бяха положени от звено специализираното звено „Антикорупция“, за да се съберат необходимите доказателства. Сигналът за престъпните деяния от страна на Ивайло Димов е подаден от прокурорските и съдийски органи, подложени на натиск. Била е извършена проверка от агенти на ДАНС. На 1 август Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебни производство срещу Ивайло Димов. С постановление на главния прокурор от същата дата е било проведено разследване на територията на компетентност на спец. Звено „Антикорупция“ в София, за да се постигне обективност, своевременност и максимална бързина на разследването”, обясни Арнаудова.

На Димов е наложена мярка за неотклонение "подписка" и му е забранено да напуска страната. От прокуратурата ще поискат отстраняването на Димов от поста му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови