Обвиненият за атентата срещу Алексей Петров се поболя

OFFNews 09 февруари 2016 в 12:38 3005 0

Обвиненият за атентата срещу Алексей Петров се поболя

Снимка БГНЕС

Соченият за организатор на неуспешния атентат срещу бившата барета Алексей Петров е болен от хепатит С. Това стана ясно на заседание на Апелативния съд в София, който разгледа искането на украинеца Роман Логвиненко, да бъде освободен от ареста.

Адвокатите на обвиняемия представиха 10 медицински документи и лабораторни изследвания за здравословното му състояние. Те поискаха Логвиненко да бъде прегледан, а документите, които са на руски език, да бъдат преведени. Съдът уважи искането и назначи съдебно-медицинска експертиза, която трябва да даде отговор за здравословното състояние на украинеца. Разглеждането на мярката за неотклонение бе отложено за 16 февруари.

Според прокуратурата Логвиненко и още трима души, които са обявени от Интерпол за издирване, стоят зад атентата срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров на 29 октомври 2015 г. 

Миналата седмица от прокуратурата обявиха, че и четиримата атентатори са украинци и разследващите разполагат с техни снимки и ДНК материал. Двама от атентаторите са минали военна подготовка. Към момента обаче не е ясно какъв е мотивът за атентата. 

Логвиненко е обвинен за подбудител и помагач при извършването на атентата. Той е роден на 11 ноември 1968 година и има българско гражданство. Той е задържан от властите 30 срещу 31 януари 2016 г. на ГКПП-Дунав мост при влизане в страната.

Артьом Темпинский и Максим Чорний са физическите извършители на атентата. Двамата са стреляли с РПГ по колата на Петров. Четвъртият Йевен Балков е помагач. Балков и Чорний са напуснали страната съответно през октомври и ноември месец, а за Темпинский няма данни, като се смята, че и той е избягал заедно с тях.

Според прокуратурата обвиняемите са проучвали жертвата в период на година и половина, като са установили навиците на Петров, начина на предвижване, охраната, установили са и всички особености не терена на покушението. Те се преобличали като клошари, а в деня на атентата били облечени и с военно камуфлажно облекло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови