Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

На детето, починало от пълна упойка за зъб, не са правени никакви предварителни изследвания

Кандидат-депутатът, оперирал момчето, твърди обратното

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 март 2017 в 08:49186454

Не са правени никакви предварителни изследвания за алергия на 14-годишния Алекс, който почина през юни 2016 г., след като му е направена пълна упойка за операция на киста на зъба.

Това заявиха родителите на детето пред Нова телевизия. Майката и бащата са категорични, че преди операцията детето няма консултация с анестезиолог, нито с педиатър, нито са му правени кръвни изследвания. Единственото, което е направено, е скенер и панорамна снимка на зъбите.

Малкият Алекс почина след направена операция от стоматолога д-р Валентин Павлов, който е кандидат-депутат от Реформаторския блок. Д-р Павлов е водач на листата на коалицията в Перник. Случаят бе оповестен от прокуратурата, тъй като тя поиска имунитета му заради водещото се срещу него досъдебно разследване за смъртта на детето. Самият д-р Павлов даде преди дни пресконференция, в която обясни, че на детето са направени всички необходими изследвания и екипът е направил всичко по силите си то да бъде спасено.

„Лекарите ни обясниха, че това е рутинна операция и не са необходими изследвания. Да, аз попдписах документите, че съм информирана за операцията, но защото имах пълно доверие на думите на лекаря“, обясни майката.
14-годишният Алекс е получил усложнения по време на операцията и е вдигнал температура, стигаща до 40 градуса, пише в медицинската експертиза. Причината е, че битата му пълна упойка „Севоран“ е отключила рядкото генетично заболяване малигнена хипертермия. В страничните ефекти на лекарството пише, че упойката може да отключи именно това заболяване, а за да бъде спасено детето, в случая трябва да се бие антидот.

Клиниката, в която е оперирано детето (софийската клиника ЕО Дент в кв. "Изток"), не е разполагала с такъв. Прокуратурата твърди също, че детето е отведено твърде късно в „Пирогов“, където му е бит въпросният антидот, поради което то е починало. Самият д-р Павлов казва, че този антидот не се продава законно у нас и го има само в няколко клиники.

А майката разказа: „Ние не знаехме, че има изобщо усложнения по време на операцията. Лекарят излезе и ни каза, че тя е приключила, всичко е наред и си тръгна. Но след това са започнали усложненията. Екипът – д-р Григорова и д-р Филипова – анестезиолог, не ме уведомиха, че се случва нещо. Ако аз знаех, щях да извикам линейка сама. Извиканата линейка идва, много след като са започнали усложненията. Тя е била частна без апаратура“.

Обвиненията на прокуратурата са още, че за подобна операция на зъб не е била необходима пълна упойка. А д-р Павлов разказа, че Алекс е бил трудно дете, което не си е отваряло устата и затова е била необходима пълната упойка. Майката обаче каза, че детето си е отваряло устата и ходило по зъболекари и не е имало „чак такива проблеми“.

„Ако знаех, че има заболяване, нямаше да го заведа. Завела съм и съм подписала, защото имам доверие на д-р Павлов. Но не са направени изследвания. Прокуратурата казва, че детето е можело да бъде спасено“, обясни майката и добави „Искам да предпазя много семейства, не искам никой да изпитва това, което ние изпитваме“.

„Не ме интересува политиката, искаме истината. Нека да си е депутат. Не искам трагедията ни да бъде замесвана в политиката“, категорична бе тя.

Бащата на детето обясни, че той е подал сигнал в прокуратурата сам на 16 август, след като е видял, че никой не го търси по случая. От „Пирогов“ не са подали сигнал за смъртта на детето в прокуратурата и това го е изненадало.

„5 месеца д-р Павлов не ме потърси, исках да ми обясни за смъртта на детето“, каза бащата. Родителите са били изненадани също, че за смъртта на детето им не е бил уведомен никой, само един пернишки сайт.

„Детето ни почина, „Пирогов“ не трябва ли да уведоми прокуратурата, не представлявали интерес този случай“, каза той. „Ще се борим докрай, търсим възмездие за детето си“, добави бащата.

Д-р Валентин Павлов е бил поканен да участва с родителите, но е отказал, а само е написал във Фейсбук в общи линии: „Искам да благодаря за подкрепата.. Истината винаги побеждава......“.
ВИКТОР

Рейтинг : 1019

17.03 2017 в 14:03 4
+ 11
- 0
ах, колко сте оргонизирани - бравос! дано и прокуратурата да го отчете!
ВИКТОР

Рейтинг : 1019

17.03 2017 в 13:53 3
+ 11
- 14
giotwer, отбелязвам 100% съвпадение между твоите "експертни" мнения и твърденията на Павлов. Чудя се, дали Павлов и неговите тролове знаят, че в тази страна има И лекари, които слушат и четат. Първо: в клиниката на Павлов не се правят изследвания ВЪОБЩЕ, на никого, преди обща упойка, а не само на конкретното дете, вероятно защото те са Богове и за тях това са второстепенни неща ; второ: Дантролена не само, че е регистиран в България отдавна, но и се предлата от Проктър и Гемблър; трето: според club Z - дадената упойка е Севоран и няма лекар, който да не опули при тази информация, защото става дума за зъболечение, а не за мозъчна операция или ампутация на крайник!! Когато си решил да прилагаш точно тази упойка, вероятно трябва да познаваш и страничните й действия, особено при деца! Дори в листовката ги пише. За твое сведение, първият опикан случай на МХ и при пршлагане на Халотан, прадядото на Севорана.
Отворко?
samael

Рейтинг : 19370

17.03 2017 в 11:12 2
+ 15
- 0
Дoбре бе, разбрахме го твоето експертно мнение. И все пак при смъртен случай, някой трябва да опере пешкира, най-малкото за да пази страх на останалите безхаберници.
Какво искаш, да го оправдаят и останалите съвсем да го ударят през просото?
giotwer

Рейтинг : 4650

17.03 2017 в 09:35 1
+ 10
- 2
Никакви изследвания не могат да хванат малигнената хипертермия,само анамнестични сведения за проявена такава при роднини.В този случай изследванията са абсолютно излишни както и консултациите с каквито и да са специалисти.За честотата на МХ-при деца-от 1:5000 до 1:15000 анестезии,при възрастни-от 1:50000 до 1:300000 анестезии.За лечението-най-ефективен е Дантролена в доза до 10 мг/кг телесна маса.Цената на 1 флакон Дантролен от 20 мг е 898 долара(САЩ),за лечението на 70 кг човек са необходими 35-40 флакона.По-интересното е,че Дантролена не е разрешен за употреба в БГ,но това е друг въпрос.Забравих да кажа,че срокът на годност на флаконите е 3(три) месеца...Е,трябва да си Бог,че да се справиш,особено ако работиш в периферна болничка,защото Бог високо,а София далеко...В БГ само на 5-6 места има дантролен,които го купуват последователно и държат резерв по обясними причини...Щом държавата в лицето на прокуратурата се е загрижила толкова за здравето да осигури дантролен...
 
Още от : Темида
Прокуратура влезе и в НЕК
Прокуратура влезе и в НЕК
26 април 2017 в 08:462787
01 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.