Кандидат-депутатът, разследван за смъртта на дете, няма да се оттегли, даде си имунитета

Антония Чорева 14 март 2017 в 17:22 3820 1

Днес прокуратурата поиска имунитета на кандидат-депутата от Реформаторския блок д-р Валентин Павлов, който е водач на листата на РБ в Перник затова, че срещу него е започнато досъдебно производство за смъртта на дете. Д-р Павлов даде пресконференция, в която обясни, че веднага след като е разбрал, че прокуратурата му иска имунитета, е подал заявление в ЦИК, с което се отказва от него.

На въпрос на OFFNews обаче дали ще се оттегли от листите, докато тече срещу него досъдебно производство за немарливост при водена от него операция, която е предизвикала смъртта на 14-годишно момче, той отговори: "За какво".

Д-р Павлов е дългогодишен стоматолог. Поводът за образуване на досъдебното производство е постъпила в СГП молба от бащата на починалото дете, в която се съобщава, че на 14 юни 2016 г., след стоматологична оперативна интервенция на 14-годишния му син в софийска стоматологична клиника, детето не е излязло от поставената му пълна упойка и след транспортирането му в болница „Пирогов“ е починало. Момчето е било оперирано от киста на зъба.

По време на операцията детето вдига температура до близо 40 градуса.

Обвиненията на прокуратурата са, че на детето не са били направени предварителни изследвания, както и че не е имало антидот в клиниката, който би спасил детето в подобна ситуация.

Д-р Павлов днес обясни, че още изживява смъртта на детето и е направил всичко по силите си то да бъде спасено, но се е оказало, че момчето е имало рядко генетично заболяване, което не може предварително да бъде открито - малигнена хипертермия, което се е отворило след упойката.

По думите му няма никакви изследвания, които могат да предвидят това заболяване.

В обвинението на прокуратурата пише обаче, че в страничните ефекти на лекарството, с което е направена упойката на детето, пише, че се отключва именно това заболяване. Д-р Павлов отново е категоричен, че няма какви изследвания да бъдат направени, за да се открие това заболяване. 

Той представи документи на Медицински одит, в които действително пише, че няма как подобно заболяване на да бъде предвидено и че неговият екип е направил всичко, които е било необходимо. Самият Павлов твърди, че дори е викнал линейка за момчето от собствения си телефон и е бил до майка му постоянно. А на въпроса защо клиниката не е разполагала с антидот, който е можел да спаси детето, докторът отговори, че такъв има само в няколко болници, тъй като не е разрешен за употреба. 

Факт е обаче, че обвиненията на прокуратурата се разминават с неговите, поради което Сотир Цацаров поиска неговия имунитет, а д-р Валентин Павлов е категоричен, че е направил всичко по силите си да спаси момчето при операцията и дава имунитета си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови