Изправят ген. Шивиков пред съда, присвоил детски дрехи за 10 хил. лв.

OFFNews 22 януари 2016 в 13:07 2962 4

Изправят ген. Шивиков пред съда по обвинения за присвояване

Софийската военноокръжна прокуратура внесе в Софийски военен съд обвинителен акт срещу бриг. генерал – Димитър Шивиков за присвояване, съобщиха от прокуратурата. 

Обвиненията са за действия през 2010 година, когато генералът е бил национален командир на 18-ти контингент в операцията на НАТО в Афганистан ИСАФ. Според прокуратурата той е присвоил зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла и е собственост на международната мисия на обща стойност 10 225 лв. Имуществото е било предназначено за безвъзмездно раздаване на афганистанското население, с цел спечелване на доверието му и за повишаване на нивото на сигурност и създаване на среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингента в бойна обстановка.  

Вместо това, повереното генерала имущество е било пренесено в България с военен полет от Кабул до Пловдив, като в описа към митническата декларация, Шивиков удостоверил неревни обстоятелства, а именно, че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди. По този начин, чрез осъществяването на документното престъпление от бриг. генерал Шивиков, е улеснено извършеното присвояване, уточняват от прокуратурата, според която той не е имал право да се разпорежда с предоставеното му имущество. 

От доказателствата по делото е установено по категоричен начин, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове на територията на Република България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си, преди вещите да бъдат транспортирани от Ислямска Република Афганистан до Република България, се казва в съобщение на прокуратурата.

След проверка на Министерството на отбраната е установено, че има „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“, което станало основание за търсене на отговорност.

По разпореждане на Шивиков на 24 август 2010г. на летище Пловдив са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на ИСАФ, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла. 

Срещу Шивиков има повдигнато и друго обвинение. През април прокуратурата го привлече като обвиняем за това, като командир на танковата бригада в Карлово е наредил на свои подчинени военнослужещи да работят в негова полза. Според държавното обвинение четирима военнослужещи са участвали в ремонта на жилището на Шивиков в София. По този начин Шивиков се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерство на отбраната и Въоръжените сили на Република България, уточняват от прокуратурата.

Обвиненията срещу Шивиков се появиха непосредствено, след като той се кандидатира за поста на военен представител във Военния комитет на НАТО. По тази причина беше отнет допуска му до класифицирана информация, което доведе до невъзможност той да изпълнява задълженията си. Поради тази причина той напусна, но по-късно се кандидатира за кмет на Карлово. Казусът "Шивиков" доведе до искане за промяна на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). Промените все още не са гласувани окончателно и вече са внесени нови, които по-скоро затвърждават настоящото положение, при което, водено досъдебно производство е достатъчен повод за отнемане на допуск до държавни тайни. Текстът се смята за вратичка, която е оставена за разправа с неудобни. 

Текстовете от закона бяха атакувани и от президента Росен Плевнелиев пред Конституционния съд през август 2015 г. Към момента няма произнасяне по него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови