Изправят "Джон Терориста" пред съда

OFFNews 06 декември 2016 в 16:32 3031 0

Изправят

Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт за тероризъм срещу Иван Захариев. Младежът, който е български и австралийски гражданин, е роден в Ханой.

Според прокуратурата за времето от 4 юли 2016 г. до 19 септември 2016 г. в столичния стрелкови клуб „Левски“ и в пловдивския стрелкови комплекс „360 градуса“ в с. Войводино се обучава, за да придобие знания и умения за боравене с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников“. Целта му била да извърши убийства и тежки телесни повреди с цел да създаде страх и смут в населението. 

Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Според обвинителния акт действията на обвиняемия на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад.

Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Иван Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица,тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат „Калашников“. Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък, заради липса на бойна подготовка. За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По- късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България - проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба.

В България Иван Захариев се настанил в дома на баща си в София.

В столичния стрелкови клуб той се обучавал с помощта на инструктор да борави и стреля единствено с пистолет, тъй като стрелба с „Калашников“ не се предлагала. Обучението си с автомат започнал в комплекс „360 градуса“, като често настоявал да стреля отблизо, поискал и да вземе 5 неизстреляни патрона. По време на тренировъчна стрелба доближил мишената и от упор изстрелял последните два куршума. Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия „Баня Баши“, Захариев говорил за ДАЕШ, както и че трябва да се ходи в Сирия и да се бият с другите. Заявил, чe обича ДАЕШ и познава лице от Турция, което организира заминаването за членство в организацията.

Извършеното от Захариев престъпление по чл. 108а, ал.4, вр. ал. 1 от НК се доказва от разпити на свидетели, разпознавания, експертизи, в т.ч. на иззетите вещи при извършените в дома на баща му обиски, претърсвания и изземвания. Там са намерени и иззети използвана мишена за стрелба, гилзи, нож в калъф, литература на чужд език. Дактилоскопска експертиза доказва, че вещите са ползвани от Захариев. Компютърно-техническа експертиза на преносимия му компютър му сочи, че в него се намират файлове, които пропагандират „…нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие“. Открита е
информация, според която след падането на режима на Асад „…могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост…“. Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска държава.

Разглеждани са сайтове, описващи успехите на групировките срещу войските на Башар Асад, където последните са наричани терористи, както и са разглеждани от обвиняемия видео-клипове за съвременните джихадисти. За това как да се наложи ислямът радикално и напълно.

Изследването на интернет активността на обвиняемия Иван Захариев показва наличие на посещение на сайтове, съдържащи данни, свързани с обучение в стрелкова подготовка и предлагане за продажба на оръжие. Разглеждал е видео клипове, свързани с употребата на автомат „Калашников“. Търсил е информация за пистолет „Глок“.

При изследване на скайп комуникацията на Захариев, са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на „Ислямска държава“.

При изследване на съдържанието на намерената в дома му литература (книгите „Тъмната страна на християнската история“, „Митът за ислямското варварство и неговите цели“, „Изложение относно неверието на този, който помага на американците“) е установено, че литературата е напълно възможно да повлияе в насока подсилване и укрепване на предходно установени поне на зачатъчно ниво нагласи за радикализиране /саморадикализиране.

Иван Захариев е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предстои СпНС да насрочи разглеждането на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови