Юристи сравниха Закона за ЧСИ с Инквизицията

OFFNews 09 февруари 2017 в 11:40 5539 4

Юристи сравниха Закона за ЧСИ с Инквизицията

Спорни членове от Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ) позволява хората да бъдат съдени, както по време на Инквизицията през Средновековието. Това коментира пред bTV юристът Десислава Филипова по повод разследването, което установи, че хора стават длъжници чрез фалшиви документи. 

Според Филипова вина носят не само политиците, които са приели закона, но и тези, които не са отменили спорните членове. По думите ѝ процесът е обърнат – първо се издава изпълнителен лист на лице, за което се твърди, че е длъжник, без то да бъде призовано на съд, без да има право да се защити. Пред съда се представят документи с определени констатации, като съдът няма как да ги провери.

Този уникален закон беше сътворен през 2008 г. от БСП и ДПС, коментира Димитър Байрактаров, бивш депутат от Патриотичния фронт. По думите му с този закон се извършват много сериозни престъпления, за които се иска юридическа подготовка.

Юристът Димитър Ганев коментира, че ЧСИ Иван Чолаков, който движи изпълнителните дела по конкретните случаи, се крие зад закона, а Камарата на частните съдебни изпълнители не прави нищо (КЧСИ). Той каза, че два пъти е сезирал ДАНС, откъдето му благодарили за гражданската доблест.

Сезирах Европейската комисия. Жалбата е регистрирана през 2014 г., миналата година получихме официално писмо, че ЕК се извършва проверка, каза той и посъветва жертвите на измами да сезират постоянно институциите.

От КЧСИ отказаха да коментират случаите. Съветът на камарата ще се самосезира и ще извърши проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

4

Самаел Билифор

26.10 2017 в 19:04

Бъдете спокойни скоро ще чуете за остреляни Частни съдебни изпълнители!!!

12236

3

News

09.02 2017 в 12:44

Така, че - айде сега тези, които крепиха до последно ГЕРБ на власт да не бързат да се оправдават какви велики дела на полза роду са искали да направят, но за това, че нямали повече хора в парламента не могли да го прокарат?! Ако са искали, щели са да го постигнат или отдавна вече да са се обявили против едно правителство, което няма нищо против поредният мафиотски клан да ограбва беззащитното срещу калпаваия закон население!

12236

2

News

09.02 2017 в 12:40

Ако, Байрактаров и неговата партия бяха поставили твърдо условие на ГЕРБ, че ще снемат подкрепата си към правителството, ако не се приеме отмяна на текстовете по въпросните членове 410 и 413 срещу които адвокат В. Волева води война от години, сега нямаше пак да си приказваме, как законодателството ни подпомага наглото ограбване на беззащитни хора! Всъщност, истинският проблем е, че партиите не работят за интересите на гражданите, а ползват проблеми като горния, за да извоюват за себе си и/или за свои хора някаква придобивка. Байрактаров, помня, как загадъчно заплаши Искров, че знае и има доказателства, че три дена преди затваряне на КТБ е имало някаква среща между Доган и Искров и други важни особи, заради която целият район около сараите в Бургас е бил ограден от НСО. Заплаши,че ще разкрие подробности, ако Искров не си признае - Искров отрече и....после нито дума по-вече не чух по този въпрос. Така, че - айде сега тези, които крепиха до последно ГЕРБ на власт да не бързат да се опра

15614

1

OTBPAT

09.02 2017 в 12:05

Преди някой отчаян човчец да отстреля съответния ЧСИ едва ли ще се стреснат...