Ясен Тодоров няма да покаже СМС-ите си - били със сексуален характер

OFFNews 19 януари 2016 в 08:39 9232 25

Председателят на етичната комисия при Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров няма намерение да показва разпечатки от комуникациите си, защото имал много лични съобщения, някои от тях със сексуален характер. 

Пред Нова телевизия той коментира решението на част от членовете на Съвета да не правят публично достояние кореспонденцията си. Искането беше отправено от техни колеги заради скандала с СМС-а на премиера Бойко Борисов до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В понеделник от 18 души девет се съгласиха да покажат разпечатки от мобилните оператори за това с кого са провеждали разговори или са си пращали текстови съобщения. 

Тодоров обясни, че е готов да покаже на свои колеги СМС-ите си, но няма да направи това публично, защото във въпросния ден имал пет изходящи СМС-а "и петте с жени". "Аз имам много лични есемеси, част от тях са със строго интимен характер, някои от тях са и със сексуален характер", обясни в студиото на Нова Тодоров.

Той беше поканен в студиото с колегата си Калин Калпакчиев, който се е съгласил да покаже разпечатка от своя телефон. Тодоров обаче изчака да приключи участието на колегата му, за да вземе отношение по случая.  

Според Калпакчиев случаят с есемеса на премиера "илюстрира пореден опит за заплаха за независимостта на съдебната власт". Според него действието на премиера може да се тълкува еднозначно. "Министър-председателят изпраща съобщение по време на заседанието на ВСС на председателя на ВКС и това съобщение има ясен подтекст във връзка със скандала "Яневагейт", в който неговото име е замесено", коментира Калпакчиев. По думите му така е демонстрирано, че разделението на властите в България е под заплаха. Проблемът, смята той, е и в съдебната власт.

Според него за излизане от спиралата на скандалите е необходимо да има независима съдебна власт, а това се постига със законодателни и конституционни промени. 

Той коментира и твърденията на Яне Янев, че той е пратил съобщението на премиера, което получил от човек от администрацията на ВСС. По думите му има опити случаят да се пренесе на "плоскостта на конспирациите". 

"В последните 10 години редовите съдии осъзнаха необходимостта от това да отстояват своята независимост", каза Калпакчиев и допълни, че активността на председателя на ВКС Лозан Панов изразява именно това. "Активността на председателя на ВКС е прецедентна и полезна. Тя показва искане за промяна", коментира той. 

Ясен Тодоров от своя страна намекна, че човекът за контакт на премиера с ВСС е правосъдният министър, който е представителят на правителството в Съвета. Той посочи също, че журналисти от определени медии имали много активни контакти с членове на ВСС, но побърза да поясни, че няма предвид, че те информират премиера. 

"Аз вярвам на моите колеги, които вчера декларираха, че не са изпращали този СМС. Аз не мисля, че член на ВСС комуникира по този начин с премиера. Но ние със сигурност знаем, че председателят на ВКС комуникира с премиера", поясни Тодоров.

Той обясни, че разделението на властите означава също и взаимодействие и контрол.

Тодоров каза, че за последно е виждал премиера Бойко Борисов през 2004 година. Призна, че има и номера на Делян Пеевски, с когото се виждал миналата година по повод законодателни промени. "Това, че имам телефона на Делян Пеевски започва да се преекспонира", каза Тодоров и обясни, че има номера "от много години, откакто той беше следовател".

Според него правосъдието не е проблем единствено в България. "Трябва на истина магистратите да бъдат оставени да работят на спокойствие, не може общественото мнение да определя прокурорските и съдебните актове", каза Тодоров и допълни, че правосъдието не е проблем само за България и тук то не било нито най-бавното, нито най-лошото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!