Гешев ще представи пред депутатите шумните акции на прокуратурата

В отчета му са дела за коронакризата, придобивки на Васил Божков и горене на вредни отпадъци

Даниела Добрева 09 октомври 2020 в 19:45 6472 0

Главният прокурор Иван Гешев има намерение да засипе депутатите с числа и таблици за дейността си за 8 месеца - от януари до август включително. Това се вижда от доклада, който той е внесъл за разглеждане в парламентарната правна комисия.

Според Гешев "тогава стартира и продължава процесът на анализ на прокурорската практика за извеждане на относимите най-съществени дефицити в материалното и процесуалното законодателство, методическото и организационно обезпечаване".

Акценти в документа са действията на държавното обвинение по време на коронакризата, продажба на лекарствата в интернет сайтове, спекулата с предпазни средства, нерегламентираното горене на отпадъци в ТЕЦ-овете "Бобов дол", "Брикел", "Перник" и "Сливен", внасянето на отпадъци от чужбина, незаконни сметища, лошото състояние на ВиК мрежата в страната, качеството на течните горива, строителството на незаконни сгради от "Нове Хоумс" на Васил Божков, отнетите културни ценности от обвиняемия бизнесмен и пр.  

Отчетът от над 60 страници съдържа статистика на наблюдаваните, новообразуваните и решени преписки в отделните райони на страната, съдебни производства, продължителност в досъдебната фаза, върнати от прокуратурата дела, данни за организираната престъпност и пр.

Специално място е отделено на делата с висок обществен интерес, както и на разследваните случаи за корупция, организирана престъпност, пране на пари, злоупотреби със средства от ЕС, данъчни престъпления, трафик на хора и наркотици и други.

От доклада се разбира, че отличници по невърнати от съда дела са окръжните прокуратури в София, Монтана и Смолян и районните прокуратури в 20 града. Осъдени са 17 143 души с влязъл в сила осъдителен акт, а оправданите са 338. 

Осъдените по дела от висок обществен интерес са 2948, а оправданите - 71. Гешев отчита, че 48.9% от наблюдаваните дела са решени. Съдът е върнал на прокуратурата 3.4% от всички внесени обвинителни актове по наказателни дела. 

От отчета става ясно още, че през периода от 8 месеца прокурорите са наблюдавали общо 701 дела за организирана престъпност, на съд са предадени 372 лица, 38 наказателни производства срещу организирани престъпни групи са прекратени.

Осъдени за участие в организирани престъпни групи с окончателно влезли в сила присъди са 92 души. 12 са оправдани.

За злоупотребата на евросредства е отчетено, че решени са 99 досъдебни производства, което е 25.6% от наблюдаваните дела. На съд са предадени 20 души. 

Делата за корупция - в цялата страна са водени общо 2282 разследвания за подкупност, като 525 са делата, които са образувани през първите 8 месеца на годината. Предадени на съд са 283 души, върнати са 30 дела. Окончателно осъдени за корупция са 156 души, а 22-ма са оправдани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови