ЕС ни осъди за мръсния въздух

OFFNews 05 април 2017 в 11:40 5057 4

Снимка Pixabay

Съдът на Европейския съюз осъди страната ни заради мръсния въздух, съобщи БТА.

Съдебното решение на съда в Люксембург е за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Според него в периода 2007 г. до 2014 г. е имало системно нарушаване на годишните и на дневните пределно допустими норми за прахови частици във въздуха в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна. Засегнати са жителите на общо 29 български града.

Засега не е постановена глоба. При завеждането на иск за установяване на неизпълнение на задължения по договора за ЕС Съдът се произнася дали държавите са спазили договорните си задължения. Ако Съдът установи неизпълнение на задължение, държавата е длъжна да прекрати неизпълнението незабавно. Ако след повторно сезиране от ЕК Съдът установи, че съответната държава не се е съобразила със съдебното решение, Съдът може да наложи глоба.

Междувременно страната продължава да диша мръсен въздух. Тази зима в София например бяха регистрирани опасно високи нива на замърсяване - до 8 пъти над нормата.

През 2015 г. РИОКОЗ-Пловдив спечели заведено дело, заведено срещу тях заради мръсния въздух в града под тепетата. Това бе първият в страната колективен иск срещу бездействието на администрацията срещу замърсяването, но съдът го счете за неоснователен. През 2017 г. делото стигна до втора инстанция - Апелативния съд във Велико Търново, преминавайки преди това през няколко съдилища. И там гражданите загубиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

05.04 2017 в 19:28

Най-големия замърсител са Мариците.

Плащаме на Пиндостан за тех, после плащаме на Европа пак за тех.

Не е ли смешно, кажете ми?

10571

3

Hissarion

05.04 2017 в 14:22

Парадокс е да ни глобят за това, че се тровим сами. Кой ни е виновен, че имаме по един автомобил на глава от населението и бръмчим до съседния вход с него? Това е нещо, което не може да се оправи с половинчати мерки. Трябва да се мисли напред във времето и да се взимат непопулярни решения. Тротоари за пешеходците, нормални велоалеи и може би дори увеличение на таксите за автомобили, за да се намали употребата им. Другото е контрол върху "инвеститорите", които обгазяват въздуха в места като Русе.
 
X

Подкастът на OFFNews