Добрички съд задържа българин по искане на чешките власти

OFFNews 21 април 2017 в 11:16 1639 0

Добрички съд задържа българин по искане на чешките власти

Съдът в Добрич задържа под стража българин, който е издирван от чешките власти с Европейска заповед за арест за разпространение на наркотици. 

Искането за предаването на 43-годишния българин Радослав М. е издадено на 20 септември 2016 г. от Окръжен съд Свитави в Чехия с цел провеждане на наказателно преследване срещу него. Мъжът е обвинен в извършването на територията на Чехия на незаконен трафик на наркотици и психотропни вещества и участие в организирана престъпна група. Деянието е наказуемо с лишаване от свобода за срок от 10 до 18 години.

Мъжът е бил обявен за международно издирване на територията на Шенген. Задържан е на 19 април 2017 година, след като повече от 6 месеца е издирван от националната полиция на територията на страната.

Съдът прие, че спрямо мъжа следва да бъде наложена най-тежката мярка за процесуална принуда, тъй като в периода на издирване той умишлено се е укривал. В мотивите си Окръжен съд - Добрич отбелязва още, че добричлията се издирва за деяния, които и според разпоредбите на българския Наказателен кодекс са тежки умишлени престъпления, всяко от които е наказуемо с лишаване от свобода за повече от 5 години.

Воден от тези съображения, съдът определи мъжът да остане в ареста в Добрич до призоваването му по делото за разглеждане по същество на Европейската заповед за арест.

Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови