Данъкът за покупка на имот във Варна увеличен незаконно, общината връща пари

OFFNews 30 януари 2017 в 14:06 7786 2

Увеличението на данъка за придобиване на недвижимо имущество във Варна е незаконно, реши Върховният административен съд, който потвърди решението на Варненския административен съд, пише rns.bg.

Всички, които са сключили сделки от момента на увеличението на данъка (от 2,6% на 3%) до произнасянето на съда (28 декември 2015 г. - 26 януари 2017 г.) могат да поискат възстановяване на надплатената разлика от Община Варна.

Данъкът за "възмездно придобиване на недвижимо имущество" бе увеличен на 28 декември 2015 г. по предложение на Светослав Иванов (ГЕРБ) от 32-ма общински съветници. С новите 0,4% той стана максималният за България и максимален според определените границите в закона.

Вносителят Иванов не успя да направи финансова обосновка на промяната в Наредба 34, ал.2 от Закона за местните данъци и такси. Липсваше и оценка на социалния елемент в промяната. Предложението стъпи единствено на публикация от предния ден в медия, според която през лятото на 2016 г. се очаквали много руски туристи във Варна. Част от тях щели да решат да си купят имот в Морската столица и било добре да платят подобаващо за това.

В бързането по гласуването Общинският съвет пропусна да спази процедурата, която изисква провеждането на обществено обсъждане. Точно заради този пропуск решението за увеличаването на данъка бе оспорено от варненеца Христо Радославов.

Съдът е категоричен, че допуснатите нарушения на императивно установените норми по изработване и приемане на предложението за изменение на ал. 2 на чл. 34 от Наредбата на Общински съвет-Варна, за определяне на размера на местните данъци на територията на община Варна, представляват съществено нарушение на административно производствените правила по смисъла на чл. 146 от АПК, които налагат отмяна на оспорения акт. На 27 април тезата му бе потвърдена от Варненски административен съд, а незаконосъобразността му бе потвърдена и от Върховния административен съд на 5 декември 2016 г.

Решението на ВАС бе публикувано на 26 януари 2017 г. То е окончателно.

Само през месец май 2016 г. бяха реализирани 5904 сделки, показва справка в Имотния регистър. Днес те са в пъти повече. При средна цена от 120 000 лв. на недвижимите имоти във Варна за приключените сделки само за първите 6 месеца от действието на незаконния размер на данъка, Общината трябва да върне като надвзети поне 2 833 920 лв., изчислиха брокери пред rns.bg

За да върнат парите си, ощетените трябва да приложат молба, подробности за сделката и съдебното решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

2

Silva Boduryan

27.04 2017 в 08:36

Здравейте,можете ли да отговорите по какъв начин бихме могли да си върнем надвзетия данък и към кого трябва да се отнесе исковата молбата- съд или община?

8005

1

darinakiss

26.04 2017 в 22:55

Здравейте ,
Някой разбира ли от текста , какво са имали предвид авторите на статията под : „ съдебното решение“ ?