Чиновник харизал земеделски имот за строеж на хотел край Кранево

OFFNews 10 април 2017 в 12:28 3711 0

Чиновник харизал земеделски имот за строеж на хотел край Кранево

Бивш шеф на областната земеделска служба в Добрич е обвинен за незаконно предоставяне на земя край Кранево на фирма, която построила хотел.

На 7 април антикорупционното звено в Софийска градска прокуратурата е привлякла като обвиняем Стилиян Митев. Според държавното обвинение в периода 13 ноември 2009 - 30 септември 2013 г. не е изпълнил служебните си задължения, за да набави облага за две търговски дружества. 

Според прокуратурата той е бездействал умишлено, като е допуснал земеделски имот от 15 дка на територията на село Кранево да се ползва без правно основание от концесионера на плаж „Кранево-север“ – „Макситур Бряг на изгрева“-АД.

Въпросният земеделски имот, освен че се е държал без правно основание от концесионера, не се е ползвал по предназначение – за земеделска дейност, а за курортна дейност и като урбанизирана територия, без статута на земята да е бил променян по надлежния ред.

Докато е бил директор на областната земеделска служба Митев не е предприел нищо, за да спре незаконен строеж на двуетажен хотел, питейно заведение „Винарна“, кухненски блок, павилиони, бунгала и метални конструкции, които са се ползвали през летния туристически сезон. Незаконното строителство е било реализирано от концесионера „Макситур Бряг на изгрева“ – АД, както и от дружеството „Митев“ - ЕООД, гр. Добрич, което пък, считано от 07.11.2007-ма година, е имало сключен подизпълнителски договор (със срок на договор – 6 години) с концесионера за стопанисване на северния плаж село Кранево. Едноличен собственик на дружествените дялове и управител на „Митев“ - ЕООД, гр. Добрич е бил (и понастоящем е) Димитър Митев – баща на Стилиян Митев. Приходите от незаконната курортна дейност, осъществявана в държавния земеделски имот, са отивали изцяло в полза на концесионера и на търговското дружество, собственост на бащата на обвиняемия.

Областните дирекции „Земеделие“ са специализирани териториални администрации към Министерство на земеделието и храните, които подпомагат министъра на земеделието в провеждането на държавната политика в областта на земеделието и горите, както и при прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС на територията на съответната област, припомнят от прокуратурата. Като ръководител на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич, обвиняемият Стилиян Митев е имал задължение да стопанисва земеделските земи от Държавния поземлен фонд, разположени на територията на област Добрич, с грижата за добър стопанин и да ги опазва от замърсяване. 

Стилиян Митев е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 2 000 лв.

Материалите от разследването представляват 15 тома, разпитани са 59 свидетели, извършен е оглед на местопроизшествие, при който са констатирани незаконно изградените постройки, изготвени са комплексна геодезическа, агротехническа и строително техническа експертиза, графически експертизи и др.

Досъдебното производство е било образувано от Окръжна прокуратура - Добрич на 08.09.2015 г. С постановление на главния прокурор от 24.09.2015г. делото е възложено за ръководство на СЗ “Антикорупция“ - СГП.

Събирането на доказателства по делото е приключило. Насрочено е предявяване на разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !