Бившият шеф на Районния съд в София се кандидатира за член на ВСС

OFFNews 28 март 2017 в 13:16 2440 0

Бившият шеф на Районния съд в София се кандидатира за член на ВСС

Бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на действащия Висш съдебен съвет (ВСС), се кандидатира за член на новия състав на кадровия орган, съобщава "Правен свят".

За разлика от всички останали претенденти за новия ВСС, Лалов е решил сам да издигне кандидатурата си. Той мотивира кандидатурата си с това, че иска да представлява "всеки един съдия". "Вярвам, че както в дейността си съдиите следва да се подчиняват на закона и на вътрешното си убеждение, така и изборът на членове на ВСС следва и ще бъде направен единствено въз основа на личните, професионални и нравствени качества на кандидатите и на техните концепции за дейността на ВСС, без значение от броя и местоработата на предложилите ги съдии", посочва Лалов.

Лалов посочва, че добрите практики в отделни съдилища се възприемат от обществото като тяхно достижение, а проблемите на някои места се възприемат като такива на цялата система. "Именно затова решаването на наболелите въпроси пред съдебната система не може да бъде въпрос на отделни съдии, съдилища или апелативни райони. Изграждането на независим, справедлив и ефективен съд е в интерес на всички", изтъква той.

В предложението си до съдиите от цялата страна той изразява надежда, че при този пръв пряк избор на членове на ВСС в кадровия орган ще влязат "хора, които могат да бъдат проводници на надигащата се енергия сред съдиите за промяна в управлението на съдебната система". "Време е да извадим непочтените и некадърните от ВСС. Да кажем, че във ВСС нямат място тези, които не познават или нямат желание и капацитет да вникнат в професионалните ни проблеми. Да заявим, че не искаме отново членове, чийто професионален път в преобладаващата си част е преминал на административни постове или които са излъчени явно или тайно от така наречената съдебна номенклатура", заявява Лалов.

По-рано днес стана ясно, че от квотата на прокурорите са депозирани 13 предложения за членове на ВСС. 

В последния ден от срока – 27 март, е постъпило предложение от прокурори при Върховна касационна прокуратура, които издигат номинацията на Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор при ВКП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови