Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Бивш съветник на президента осъди прокуратурата за 48 хил. лв.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 януари 2017 в 13:3741951

Бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш съветник на президента Росен Плевнелиев - Димана Ранкова, е осъдила прокуратурата да ѝ плати 48 000 лв. обезщетение заради водено срещу нея разследване. Прокуратурата дължи още 6400 лв. за адвокат, както и лихвите, съобщава в. "Сега". 

Ранкова беше обвинена за длъжностно престъпление, докато е била зам.-председател на КФН, като по този начин е имала намерение да облагодетелства трети лица. Обвинението касае периода 25 февруари 2010 г. - 10 юли 2014 г. Според прокуратурата тя е дала становище на Централния депозитар за две борсови сделки с акции, от което могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Първоначално от Софийската градска прокуратура прекратили делото срещу Ранкова. Апелативните прокурори потвърдили постановлението. Прокурор от Върховната касационна прокуратура обаче наредил разследването да продължи. Тъй като това постановление станало достояние в парламента, Ранкова подала оставка от КФН.

От градската прокуратура за втори път прекратили делото заради липса на престъпление, а от апелативната пак потвърдили. От ВКП отново отменили прекратяването. По това време Ранкова била съветник по финансовата политика президента. След като постановлението на ВКП било пратено на държавния глава, тя се почувствала компрометирана и се оттеглила и от този пост, става ясно от съдебното решение.

След като години наред прокуратурата не внесе обвинителен акт срещу Ранкова, тя се възползва от правото си да поиска процесът да влезе в съда, или да бъде прекратен. През юли 2014 г. той е окончателно прекратен от съда. Разследването обаче навлича здравословни проблеми на Ранкова.

Името на Ранкова се завъртя и около т. нар. "тефтерчета на Златанов". Тогава беше оповестено, че в записките на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси е записано: "Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно". Редом с името на президента в записките често е споменато и името на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. В КПУКИ срещу нея имало преписка, която е установила конфликт на интереси, но по-късно съдът е отменил това решение на КПУКИ. В записките пише още: „Разговор с Дянков по повод Димана Ранкова – нормално поведение”; Какво да правим с Ранкова и президента; „В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието – > Решение за прекратяване на Плевнелиев”; „Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет”; “Ок – Президента – нека си стоят, да се гледа всичко”.
Чичолина

Рейтинг : 547

09.01 2017 в 18:17 1
+ 1
- 10
Колко ли ни струва луксът да имаме "правосъдна система"? Докога няма да има персонални санкции и отговорности от провалени прокурори и съдии?
 
Още от : Темида
24 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.