Бегълка от правосъдието осъди прокуратурата за 50 000 лв.

OFFNews 24 май 2020 в 15:25 3952 0

Прокуратурата ще трябва да плати 50 000 лв. обезщетение на Димитринка Атанасова, която 15 г. беше задочно обвиняема и оправдана за емблематичното убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Решението на Върховният касационен съд (ВКС) е окончателно. ВКС дори увеличи обезщетението с 40 000 лв. за претърпените от Атанасова морални вреди от процеса, съобщава „Лекс“. Жената заведе иск за 480 000 лв. срещу прокуратурата, но първите две инстанции ѝ присъдиха едва 10 000 лв.

Делото за убийството на Георгиева стана пример за бавно правосъдие у нас, а истината за убийството на адвокатката така и не излезе наяве.

Самата Атанасова не беше арестувана, защото напусна България още през 2000 г. и заживя във Великобритания, която отказа екстрадиция. 

В иска си срещу прокуратурата Атанасова писа, че след като се установила в Лондон през 2000 г., била задържана и поставена под домашен арест до 2008 г. Жената живяла в страх през цялото време, дори не успяла да се върне за погребението на баща си. Бившият ѝ съпруг Пламен Калайджиев, който вече осъди прокуратурата за 30 000 лв. заради обвинението в убийство, също е дал показания. Той обаче обяснил, че не е виждал Атанасова от 2000 г. и говорели само по телефона, тъй като тя имала проблеми с документите и нямало как да се върне в България. Калайджиев казва, че бившата му съпруга заболяла тежко още в началото на делото и в момента е в инвалидна количка.

По делото има и заключение на съдебно-психиатрична експертиза, според която Атанасова е отключила посттравматично разстройство в отговор на силен психически стрес. Вероятността за пълно възстановяване е минималка. Отключено било и друго тежко заболяване, което допълнително усложнило състоянието ѝ.

Според ВКС Софийският апелативен съд не е отчел точното значение на всички обстоятелства, обуславящи размера на справедливото обезщетение. 

„Обстоятелството, че по време на наказателното производство Атанасова се е намирала извън страната, като не се е завърнала при повдигането на обвинението не е основание да се приеме, че обезщетението трябва да се определи в по-нисък размер. В този случай тя не е била задължена да се завърне в страната, а обстоятелството, че искането за екстрадицията ѝ е било оставено без уважение не може да бъде вменено в нейна вина. В производството по екстрадиция Атанасова е упражнила правото си на защита, а актът, с който екстрадицията е отказана установява неоснователността на искането за такава“, пише в решението си ВКС и стига до извод, че справедливото обезщетение за Атанасова е 50 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови