Сваля ли Facebook постове, отричащи Холокоста?

OFFNews 25 май 2017 в 11:37 3626 1

Снимка Reuters

Фейсбук сваля постове, отричащи Холокоста, само ако те са публикувани в страни, където компанията наистина може да бъде съдена. Това показват указания към модераторите, изтекли в британския в. "Гардиън".

Политиката на социалната медия по отношение на отричането на геноцида над евреите през Втората световна война стана обект на детайлен преглед и критика, след като се разбра, че такива постове се премахват само в 4 от 14-те страни, забранили отличането на Холокоста: Израел, Германия, Франция и Австрия. Това са и страните, в които може да последва реално съдебно преследване. В останалите законите не били толкова строги.

Документ разкрива, че компанията "не приветства местния закон, който стои като пречка пред отворения и свързан свят" и че ще обмисли дали да блокира или скрива съобщения и снимки, които отричат Холокоста, ако "сме изправени пред риска да бъдем блокирани в страната или рискуваме правни последствия".

Снимка от концентрационен лагер с надпис "Никога повече не вярвай на лъжи" е допустима, ако е публикувана където и да е, освен в четирите страни.

От социалната мрежа са решили, че мигрантите, бежанците и търсещите убежище могат да бъдат третирани като "квази защитена категория" и да не получават защитата, давана на останалите уязвими групи.

Документи показват също, че Фейсбук указва на модераторите си да премахват постове с антихуманна реч или призиви към насилие срещу бежанци, но в тях се добавя: "Като квази защитена категория, те не трябва да получават пълната ни защита от езика на омразата, защото искаме да позволим на хората да могат да обсъждат свободно мигрантите и имигрантите, които са основна тема в предстоящите избори".

И така разрешени са коментари от типа: "Ислямът е религия на омразата. Затворете границите за имигранти мюсюлмани, докато не разберем какво става, по дяволите"; "мигрантите са толкова мръсни"; мигрантите са крадци и разбойници"; "мексиканските имигранти са гратисчии, които отклоняват долари от данъци".

Дефинициите са изложени в ръководства за обучение, осигурени от "Фейсбук" на екипите от модератори, които преглеждат материалите, за които потребители са докладвали за нередност.

Документите разясняват правилата и дават указания как компанията прилага правилата за езика на омразата и незаконно според местното законодателство съдържание, особено по отношение на отричането на Холокоста.

Потърсени за коментар, от Фейсбук казват, че цитираният брой на страните "не е точен", но отказват да коментират повече.

"Не всеки екип от служители е включен в налагането на политиките ни по отношение на незаконното съдържание. Без значение дали дадено съдържание е докладвано от правителство или индивидуален потребител, го премахваме, ако нарушава правилата на общността", коментира Моника Бикърт от мениджмънта на компанията.

От Фейсбук казват, че си дават сметка за чувствителността на въпроса за отричането на Холокоста в Германия и други страни и уверяват, че служителите им, които проверяват постовете, са добре обучени и уважават тази чувствителност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!