Facebook и Microsoft ще строят частна подводна интернет магистрала

OFFNews 27 май 2016 в 13:01 3709 1

Facebook и Microsoft слизат под водата. Двете технологични компании обявиха в четвъртък, че ще инсталират подводни кабели от източното крайбрежие на САЩ до Испания, за да подобрят скоростта на интернет услугите си в глобален мащаб.

Бързата връзка е особено важна за Facebook, които искат да насърчат потребителите си по цял свят да излъчват видео на живо и да се срещат във виртуалната реалност. И двете поглъщат огромни количества трафик.

Проектът е още един пример за това как технологичните компании поемат роли, които традиционно са оставени на правителствата или телекомуникационните компании. Междувременно Google продължава да разширява високоскоростната си интернет програма, а Amazon успешно изгражда собствена пощенска услуга, Uber пък се опитва да замени таксиметровите компании и Facebook осигурява безжичен интернет в Африка.

Казано накратко, Facebook и Microsoft ще имат тяхна собствена частна интернет магистрала между два големи пазара.

Кабелът ще минава от Северна Вирджиния в САЩ, ключово място за световния интернет, до Билбао в Испания, а след това - и към останалата част от Европа, Африка, Близкия Изток и Азия. Компаниите казват, че той ще бъде подводният кабел с най-високия капацитет в Атлантическия океан.

Цената не бе уточнена.

Управлението е поверено на дъщерно дружество на испанския телекомуникационен оператор Telefónica.

Планирано е строителството да започне през август 2016 г. и да бъде завършено през октомври 2017 г.

Въпреки че Telefónica ще продава достъп на други компании, Facebook и Microsoft ще получат главния достъп.

В момента има повече от 10 подводни кабела между Америка и Европа.

Решението Facebook и Microsoft да изгладят своя собствена връзка говори за техните бъдещи планове. На конференция на Facebook в Сан Франциско през април беше показано как от компанията си представят двама потребители в различни държави, които се срещат виртуално, онлайн, използвайки сложни системи от слушалки, камери и други монитори.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови