7 начина да предпазите устройствата си от подслушване

OFFNews 15 март 2017 в 14:40 21469 2

Снимка Pixabay

В ерата на дигиталния свят вече все повече електроуреди вкъщи са свързан с интернет или имат такава опция. Определено е много удобно да включите бойлера и климатика от разстояние, за да бъде всичко готово, когато се приберете. Удобство е да можете да влизате в уебсайтове през телевизора. Но именно това обвързване с кибер пространството може да бъде опасно, тъй като дори тостерът може да бъде обект на хакерско нападение, разказва сп. Time.

За да се предпазите от евентуални посегателства върху вас и вещите ви, ви представяме 7 лесни начина да сте господар на електрониката си:

1. Създавайте сложни пароли и ги сменяйте често

Най-трудните за разбиване пароли са тези, в които има букви, цифри и символи. Най-важното е никога да не използвате една парола дълго време. Особено сега, когато от компютъра, телефона, таблета и телевизора можете да влизате в социалните медии. Така хакерите ще могат да блокират всички устройства едновременно.

Ако се притеснявате, че ще забравите новата парола или не можете да се сетите за по-трудна, използвайте приложения като LastPass или 1Password. Те генерират сложни пароли от ваше име, които можете да управлявате с една главна парола. Друго добро приложение е Two-Factor Authentication.

2. Покрийте камерата на лаптопа си

Слагайте лепенка на уеб камерата си. Няма да се предпазите от хакерска атака, но ще попречите, ако имат достъп до компютъра ви, да ви заснемат в неудобни моменти и да ги използват срещу вас. Най-често използваните хакерски програми са Remote Administration Tool или RAT. Дори Марк Зукърбърг има лепенка на уеб камерата си.

3. Избирайте кои приложения на смартфона ви да имат достъп до местоположението ви 

Много приложения искат достъп до местоположението ви, за да работят по-качествено. Например, Facebook иска да знае къде сте, за да може по-лесно да отбелязвате къде сте. Но това не винаги е добър вариант.

4. Актуализирайте редовно софтуера си

Независимо дали ще е телефон, таблет или компютър, трябва винаги да използвате най-новата софтуерна версия. Тези актуализации често включват поправки по сигурността, като пречат на хакерите да се възползват от предишни допуснати грешки.

5. Изключвайте функциите за проследяване на телевизора

Някои от смарт телевизорите могат да регистрират повече информация за това, което търсите в интернет, отколкото предполагате. Наскоро фирмата Vizio плати глоба от 2,2 милиона долара, защото се оказа, че шпионира зрителите през екрана и после продава данните на рекламодатели. Преди 2 години обвиниха Samsung, че подслушват разговори през телевизора с помощта на гласовия контрол, който предлагат.

6. Изключете функцията на смартфона за разпознаване на глас

Интелигентните телефони имат функциите за гласови команди, които помагат на собственика да намери нещо в интернет или да зададе на телефона режим. Чрез тази услуга можете да попаднете в капана на смарт телевизорите.

7. Ако има инсталирано приложението Amazon Echo, изтрийте го

Ако притежавате Amazon Echo, най-вероятно хакери вече подслушват разговорите ви. Amazon съхранява вашите гласови команди, за да се адаптира по-добре към вашите предпочитания и по тази причина лесно можете да сте обект на измама. Можете да изтриете историята на гласовите команди с приложението Alexa.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови