Знаех, че католически свещеник насилва момчета. Не направих нищо

OFFNews 03 март 2016 в 15:25 5894 0

Префектът на Секретариата на икономиката на Ватикана кардинал Джордж Пел призна, че не е реагирал, след като момче му е казало за свещеник педофил.

Кардиналът от Австралия, бивш архиепископ на Мелбърн и на Сидн, заяви пред Австралийската кралска комисия, която разследва случаите на сексуално насилие над деца, че ученик в католическия колеж St Patrick в Баларт, щата Виктория, Австралия му е съобщил, че брат Едуард Доулън е имал "лошо поведение с момчетата" през 1974 година.

Кардиналът казва, че тази реплика е била "спомената небрежно" и че момчето не е поискало от него да предприеме някакви действия.

Доулън, който променя името си на Тед Бейлс, излежава присъда от миналата година за насилване на момчета през 70-те и 80-те години на миналия век.

Група потърпевши от сексуалното насилие също даде показания пред Комисията.

Питър Бленкърон, насилван от брат Доулън, говорил малко след кардинала. Кардиналът е трябвало да направи повече относно свещеникът педофил, е заявил той, цитиран от Би Би Си.

"Това съм аз през 1973 г., шест месеца, преди да отида в St Patrick", казва Бленкърон, показвайки своя снимка. "Ако бяха предприети действия, това малко момче не би минало през това, през което мина."

Пел казва, че е било "катастрофално съвпадение", че петима педофили са дошли в същото училище през 70-те. Думите му изнервиха друг от потърпевшите - Стивън Ууд, който казва, че е бил изнасилван от 11-годишна възраст. "Случайност друг път, беше системно", каза той.

Кардинал Пел отхвърли обвиненията, че се е опитал да подкупи племенника на друг известен свещеник педофил - Джералд Ридсдейл. Дейвид Ридсдейл, който е бил насилван от чичо си, твърди, че кардиналът му е предложил подкуп, за да мълчи. В навечерието на последния ден за свидетелски показания на кардинал Пел Дейвид Ридсдейл каза, че се е надявал молбата на групата потърпевши за среща с папата да бъде удовлетворена.

"Искаме разбиране и признание, че това е глобален и систематично повтарящ се проблем."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови