Защо Полша бойкотира поляка Доналд Туск и Брюксел?

Георги Савчев 10 март 2017 в 21:15 12462 11

Снимка pixabay

27 страни членки на ЕС срещу Полша. И то заради поляка Доналд Туск. В четвъртък вечерта на среща на върха в Брюксел лидерите на ЕС преизбраха Туск за председател на Европейския съвет. А управляващите във Варшава са бесни.

Не приемам заключенията от срещата на върха, тя e невалидна, протестира премиерът Беата Шидло. А днес добави: Никога няма да приемем да се говори за Европа на няколко скорости.

Защо се стигна дотук и колко обтегнати са отношенията на Варшава с Брюксел?

Управляващите от националноконсервативната партия "Право и справедливост" обвиняват Туск, който е бивш полски премиер и е свързан с центристката опозиция "Гражданска платформа", че се намесва във вътрешната политика на страната и се подчинява на "Меркел и Берлин".

"Полякът с втора скорост в ЕС няма да се примири"

В Полша има силно противопоставяне между управляващата "Право и справедливост" и опозиционната "Гражданска платформа". "Право и справедливост" уволни доста хора от обществената телевизия, това събуди голямо недоволство и в ЕС. От друга страна, "Право и справедливост" спечели категорично изборите и получи всичко - Сейма, Сената и Президентството, коментира пред OFFNews.bg Божко Божков, най-дългогодишният държавен и правителствен преводач от полски език в България.

Божков е автор на книгата „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов“ и е един от най-авторитетните полонисти в България. През 2000 г. беше отличен с Офицерски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша.

Моите впечатления са, че в полското общество 50% категорично симпатизират на ЕС - те смятат, че това е единственият път, че няма алтернатива. Но останалите 50% се колебаят - те твърдят, че ЕС дава твърде много приоритет на някои други държави. А полякът с втора скорост няма да се примири, няма да я приеме, казва Божков.

Национализмът не е чуждо чувство на поляка, бих дори казал, че национализмът го е спасил. Как разбирам аз полския национализъм? Обичаме страната си, готови сме да се бием и да умрем за нея, не желаем никой да се меси в нашите работи. И също така разбираме всеки друг човек, който по същия начин обича страната си, готов е да се бие и да умре за нея и не желае никой да му се меси във вътрешните работи. Поляците не се месят във вътрешните работи на други страни, обобщава най-дългогодишният правителствен преводач от полски език в България.

"Ако за поляците има обща опасност, те моментално се обединяват"

Според него, на "Право и справедливост" (с лидер Ярослав Качински) много трудно може да се сложи етикет, защото по отношение на социалната политика е абсолютно лява, а в позициите си за Русия и Украйна - категорично дясна, проамериканска, показва вярност към НАТО.

"Право и справедливост" започна някои опити за социални реформи в положителна насока - нещо, което "Гражданска платформа" беше позабравила. "Право и справедливост" има програма, която предвижда премия от 500 злоти (около 227 лева) месечно за семействата за всяко дете, докато навърши 18 години. Имат и програма "Жилище плюс" - тя дава възможност на множество поляци да получат жилище при много по-благоприятни условия. Друг е въпросът дали тези програми ще се осъществят, дали ще намерят пари. Но ако се осъществят тези програми, нищо чудно "Право и справедливост" да остане на власт още един мандат. Докато при "Гражданска платформа", според мен, имаше малко занемаряване в социалната област, акцентираха повече на международен престиж, международни връзки. А "Право и справедливост" повече набляга на вътрешната, на социалната политика, коментира Божко Божков.

През февруари управляващите от националноконсервативната партия обвиниха ръководителя на полското представителство на ЕК, че е изпратил "клеветнически доклад" в Брюксел. В доклада пише, че съдиите, които протестират срещу промените в правосъдната система, са преследвани. Някои съдии са сплашвани от неизвестни извършители, които прерязвали маркучите на автомобилните им спирачки и пукали гумите им, а властите не са в състояние да заловят извършителите, съобщи Дойче веле.

В момента няма друга държава, в която толкова много проблеми да разделят обществото. Но - бъдете сигурни - ако за полското общество възникне някаква обща опасност, то моментално се обединява, каза Божков пред OFFNews.bg.

Той е на мнение, че Доналд Туск е показал "голяма политическа привързаност към Ангела Меркел и Германия. ЕС казва, че подкрепя Туск, а Полша е категорична - няма да го подкрепи. Тук казусът е много сложен: Ако ЕС, въпреки протеста на Полша, продължи мандата на Туск, то Брюксел рискува да усложни твърде много отношенията с Полша. А нека да не забравяме антиевропейските настроения във Франция, да не забравяме за Брекзит. И не знам дали ЕС би се решила на една такава твърде недобре обмислена крачка, да си усложни още повече отношенията с Полша, които и без друго са усложнени."

Божков смята, че "в интерес на общата европейска политика, на добрите отношения с Полша и за развитието на ЕС е Туск да бъде жертван."

Губи Полша, а не Брюксел

Същевременно два от най-авторитетните полски всекидневници - либералният десен "Жечпосполита" и левоцентристкият "Газета виборча", излязоха с изключително критични редакционни статии срещу Ярослав Качински и "Право и справедливост".

Наблюдаваме очевидна изолация на Варшава, която вече няма съюзници в Европа. Става дума за поражение, каквото "Право и справедливост" никога не е понасяла. Това е класически пример за лоша дипломация, пише "Жечпосполита".

Според "Газета виборча", Полша ще загуби много повече от конфронтацията си с Брюксел, отколкото ЕС:

"Бъдещият бюджет на ЕС, източната политика на съюза, отношенията му със САЩ, хиляди икономически въпроси - ако Качински наложи на кабинета да се конфронтира с Брюксел, не ЕС ще загуби, а Полша".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

11

Halo

11.03 2017 в 15:29

Абе нашия нали е гласувал за Туск, какъв е проблема?

11751

9

Big Smile

11.03 2017 в 11:53

Ало, троловете като не искате Европа на повече скорости - работете повече и по-малко се наливайте с Путинка....
Бълкански - айде в Магадан!

77927

8

El Commandante

11.03 2017 в 08:18

Добре че са поляците,да не сме само ние в графата "външнополитически лешпери".... въпреки че реално погледнато между двата случая няма много общо, Туск и от Луната погледнат е ясно че и за чеп за зеле не става...

13214

7

XR4

10.03 2017 в 23:25

"Нещо не ги разбирам тези поляци,уж националисти пък не са за Русия,а за Полша.И това ако са националисти,здраве му кажи."

Това беше добро :)))) !