Вятър отнесе смога в Пекин, червеният код е отменен

OFFNews 11 декември 2015 в 07:46 2886 3

Смог

Снимка Архив

Въздухът в Пекин неведнъж се замърсява до опасна за здравето степен, но за първи път червен код беше обявен тази седмица.

Първата досега „червена тревога” заради смог в Пекин беше отменена в четвъртък, след като вятърът изчисти небето, съобщава агенция Синхуа. Тя добавя, че властите продължават спешните усилия против замърсяването.

Ли Шисян, зам.–кмет на китайската столица, е казал на пресконференция, че ще бъде удвоен броят на станции на наблюдение на качеството на въздуха. Сега те са 36. В действие ще влязат и прибори за мониторинг, монтирани на автомобили.

Планира се възможно по-бързо да бъде намалено използването на въглища, да се ограничат автомобилното движение, индустриалните вредни емисии и запрашването от строежите.

През 2013 г., припомни Ли, е решено Пекин да отдели 770 милиарда юана (120 милиарда долара) за борба със замърсяването до 2017 година.

Плътността на особено вредните фини прахови частици във въздуха в града е била средно 74 микрограма/куб. м пред първите 11 месеца. Това е много над допустимото, но все пак е с 16,6% по-малко, отколкото в същия период на 2014 г.

Служители от съседните градове Хебей и Тянджин също са били на пресконференцията, за да говорят за регионалното сътрудничество по проблема.

В понеделник Пекин за първи път обяви червен код – най-висока степен на тревога за замърсяване на въздуха. Четиристепенната система за спешно оповестяване е въведена през октомври 2013 г.

По време на тревогата училищата бяха затворени. Спряно е било строителството на 3500 обекта, а 2100 фабрики са прекратили работа. Затворени са били и някои участъци от автомагистрали. Според китайското екоминистерство мерките са позволили замърсяването да спадне с 30 на сто още в първия ден на тревогата.

От Манила агенция Синхуа предаде, че днес Азиатската банка за развитие е одобрила целеви заем за Китай от 300 милиона долара. Средствата са допълнителна помощ за борба със замърсяването на въздуха в Пекин, Тянджин и цялата провинция Хебей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews