В Германия започна процесът срещу "Кибербункера", един от подсъдимите е българин

OFFNews 19 октомври 2020 в 18:43 11930 1

Снимка Inf Bunker Schwedenschanze I A5460

Четирима поданици на Нидерландия, трима германци и един българин са организирали в бивш военен бункер в Трабен-Трарбах център за обслужване на нелегални сайтовe.


В Трир започна един от най-големите процеси в Германия срещу организирани киберпрестъпления. Осемте подсъдими, сред които и един българин, са заподозряни, че са обслужвали нелегални сайтове, включително в даркнет, и биха могли да бъдат смятани за съучастници в престъпленията. Българинът е бил сред системните администратори, съобщава DW.

Прокуратурата обвинява задържаните в опит за компютърен саботаж и връзка с над 249 000 престъпления. По-конкретно става дума за възлизащи на милиони сделки за продажба на наркотици, за кибератаки, разпространяване на детска порнография и фалшифициране на пари и документи за самоличност. В бившия бункер на Бундесвера в град Трабен-Трарбах (с пет подземни етажа) подсъдимите организирали нелегален изчислителен център с над 400 сървъра, открит от правоохранителните органи преди година след пет години разследвания.

Бандата е била оглавявана от 60-годишен нидерландец, който купил бункера през 2013-а година, и го превърнал в импровизиран изчислителен център, наречен "Кибербункер". Основният въпрос, който ще се разисква по време на процеса, е дали подсъдимите са знаели за престъпната дейност на своите клиенти-собственици на нелегални сайтове. Тъй като само по себе си създаването на център за обработка на данни за поддържането на нелегални сайтове не се смята за престъпление.

За първи път вниманието на съда е обърнато не към престъпниците, осъществявали сделките си в даркнет, а към тези, които са създали условията за извършване на тези сделки. "Това е първият процес с такъв характер", казва главният прокурор Йорг Ангерер от отдела за киберпрестъпления към прокуратурата в Кобленц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови