Унгария позволи на военните си да стрелят с гумени куршуми по бежанците

OFFNews 22 септември 2015 в 14:26 6587 6

Снимка UNHCR/ Zsuzsanna Gal

Унгарският парламент прие закон, с който позволява на армията да се включи в справянето с бежанската вълна.

Военните ще имат право да използват гумени куршуми, сълзотворен газ, шокови гранати и пушки за изстрелване на мрежи.

Законът беше подкрепен от 151 депутати, а едва 12 се обявиха „против”.

Премиерът Виктор Орбан обяви по време на дебатите в парламента, че намесата на военните е необходима, тъй като унгарската полиция вече не може да се справи с охраната на границите със Сърбия и Хърватия.

Орбан подчерта, че положението на границата със Сърбия е по-добро, защото оградата на границата е донесла по-добри резултати от очакваното.

Унгария преживява най-голямата бежанска вълна след Втората световна война. От началото на годината над 220 000 души са били регистрирани като търсещи убежище.

След като Хърватия обяви преди дни, че спира регистрирането и настаняването на имигранти, властите започнаха да ги изпращат към Унгария. Това доведе до размяна на остри реплики между двете страни. Започна и поставянето на мрежа по хърватско-унгарската граница.

Унгария се справя сама с положението, докато ЕС намери обща позиция за удържането на бежанския поток. Европа е богата, но слаба. Това е възможно най-лошата комбинация. Резултатът е катастрофален. Понеже Европа не може да защити външните си граници, вътрешните отново се затварят. Трябва да преосмислим много от решенията, институциите и договорите на Европа. Но докато това стане, не можем да седим със скръстени ръце. Докато страните от ЕС не започнат да действат като един, страните членки ще бъдат принудени сами да отблъскват тази брутална заплаха, подчерта Орбан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови