Турската полиция щурмува опозиционна медийна група (видео)

OFFNews 28 октомври 2015 в 13:07 3059 1

Снимка AFP

Турската полиция е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да проникне в централата на критикуващата правителството медийна група "Ипек", намираща се в Истанбул, съобщава вестник "Заман", цитиран от БГНЕС.

В 7 часа сутринта полицията е блокирала централата на телевизиите "Бугюн" и "Каналтюрк", както и на вестниците "Бугюн" и "Миллет". Те са собственост на "Коза Ипек Холдинг". Полицаите са успели да влязат в основната контролна зала на групата и да попречат на излъчването на телевизионен сигнал.

Органите на реда са пристигнали в централата още в 4:30 сутринта, като не са показали съдебна заповед за действията си. Депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Махмут Танал на няколко пъти предупредил полицаите, че действията им са противоконституционни и е настоял съдия-изпълнител да покаже съдебно решение за действията им. Танал е получил удари от полицията.

Властите са използвали сълзотворния газ и водните оръдия, за да разпръснат тълпата, която се е събрала пред сградата в знак на подкрепа към медийната група.

Турските управляващи наложиха вчера държавно попечителство на "Коза Ипек Холдинг". Това става със заповед на съдия Юнус Сюер, магистрат от специализираните съдилища, които бяха създадени след корупционния скандал на 17 декември 2013 г. със заповед на Реджеп Ердоган – тогава премиер, а сега президент на страната.

Събитието става дни преди парламентарните избори в страната, които ще се проведат на 1 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови