Тръмп поздрави Ердоган за победата

OFFNews 18 април 2017 в 08:29 3046 0

Доналд Тръмп поздрави турския президент Реджеп Таип Ердоган за победата му на неделния референдум, който му дава огромна власт.

В телефонен разговор американският президент благодарил на Ердоган за подкрепата за американските удари по сирийското летище от 7 април.

Резултатите от референдума, в чието честно провеждане международните наблюдатели се усъмниха, показва, че 51.4% от турските избиратели са гласували с "Да" на 18-те въпроса.

Ердоган отхърли критиките на международните наблюдатели с думите, че те трябва "да си знаят мястото".

На база референдума Турция ще стане президентска република. Отпада постът на министър-председател и президентът ще ръководи правителството, ще уволнява и назначава министри. Премиерският пост ще бъде заменен от вицепрезидент или вицепрезиденти, също назначавани от президента.

Държавният глава ще изготвя бюджета, досегашна функция на парламента, и ще може да обявява извънредно положение в страната без одобрението на народните представители.

Промяна, която влиза в сила веднага, предвижда действащият президент да може да остане обвързан с партията си. Ако партията на държавният глава е водещата политическа сила, той ще има контрол не само над изпълнителната, но до голяма стенеп и над законодателната власт.

В същото време, от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) вече обявиха, че ще го поканят да се върне като неин председател в края на април.

Броят на депутатите ще бъде увеличен от сегашните 550 на 600 души, като възрастовата граница за кандидатиране за народен представител се понижава от 25 на 18 години. Хора, обвързани с армията няма да могат да влизат в парламента.

Мандатът на парламента се увеличава от 4 на 5 години, а парламентарните и президентските избори ще са в един ден.

Резултатите от референдума означават, че Ердоган ще може да остане на власт още два мандата след приключване на сегашния си и при спечелване на следващите избори през 2019 г. и 2024 г. да бъде президент до 2029 г. Друга възможност за допълнително увеличаване на този период са предсрочните избори. При насрочването на такива по време на втория мандат на президента, действащият държавен глава ще може да се кандидатира отново.

Внася се промяна и в начина за свалянето на президента от власт. Обикновено мнозинство или 301 депутати ще могат да предложат разследване за престъпления, извършени от държавния глава, но това предложение трябва да бъде прието от 3/5 или 360 от народните представители. След края на разследването, за да президентът бъде подведен под отговорност, ще трябва гласа си да дадат 2/3 и 400 от депутатите.

Разследването за престъпления на президента ще се поема от Конституционния съд. Броят на съдиите в него се намалява от 17 на 15 души, 12 от които се назначават от държавния глава.

Военните съдилища се разформироват. Преструктурира се Висшият съвет на съдиите и прокурорите, който отговаря за назначаването, издигането в кариерата и уволняването на съдии и прокурори. Занапред той ще се нарича Съвет на съдиите и прокурорите, а броят на членовете му ще бъде намален от 23 на 13. Правосъдният министър и неговият заместник ще бъдат смятани за "естествени членове" на този съвет. От останалите 11 - четирима ще избира президентът, а седем - парламентът. Новите членове ще бъдат избирани с мандат от 4 години и възможност за еднократно преизбиране.

Броят на магистратите във Върховният съвет на съдиите и прокурорите се намалява от 22 на 13 души, четирима от които се назначават от президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови