Цветистият език на нигерийската преса

OFFNews 05 февруари 2017 в 11:41 6255 13

Снимка Pixabay

От години медиите по света поддържат стандарт на писане, който изключва определени стил и изрази. Но цветистият език на писатели и журналисти в Нигерия би накарал Джордж Оруел да се обърне в гроба, разказва Би Би Си. Невероятно претенциозният изказ, странните метафори и дългите изречения и досега объркват медиите и читателите по цял свят.

Пример за многословния начин, по който в Нигерия информират обществото е това прессъобщение от парламента им:

„Днешното заседание имаше за задача да определи дали Народното събрание и президентът Бухари са на една и съща страница по отношение на борбата с корупцията и дали администрацията и законодателната система си взаимодействат качествено, тъй като от години в Нигерия има сериозен проблем с подкупи и нечестни политици и сега се изготвят законопроекти, които да предпазват от такива незаконни действия”.

Едно дълго изречение, чийто смисъл се губи на 3-ия ред и читателят получава толкова информация накуп, че се налага препрочитане на публикацията, за да се разбере за какво „иде реч”. Съобщението продължава, този път с уникална метафора:

„Действията на правителството имат за цел да докажат, че човек не може да пляска с една ръка. Това е нашият начин да кажем, че трябва да има законодателна сила, която да следи антикорупционната политика на настоящата администрация".

Ето още един пример, този път с военно прессъобщение:

"Нигерийската армия във взаимодействие с други органи по сигурността, произтичащи от конституционните укази ... според които трябва да се действа отговорно, за деескалация на влошаващата се в страната сигурност”.

И:

"Това е по-скоро немислимо за всеки индивид или група, които са решили да заливат широката общественост с вицове и непроверени разкази, за да се дискредитира нигерийската армия в хода на извършване на конституционните си задължения, въпреки необясними умишлени и непровокирани нападения".

Определено се разбира, че някой е обидил армията, която не си върши работата, но какво точно се е случило остава тайна за непросветените по света.

Претенциозният начин на писане присъства и в обясненията в любов. Цитатите са от писмата, които влюбените нигерийци са си разменяли, преди да се появи Twitter:

"Моя най-скъпа, сладка, най-прекрасна, образец на красота, надявам се това писмо да Ви намира в състояние на здраво тяло и ум”.

"Моята основна причина за писането на това послание е да насоча ума си към един проблем, който тревожи душата ми”.


"Само като допра писалката си до хартията, адреналинът ми скача по скалата на Рихтер, температурата ми се покачва, а в очите ми се вижда само вашето божествено отражение и компасът на ума ми сочи на север, юг и изток едновременно”.

"В действителност, когато спя, вие сте единствената мисъл в продълговатия ми мозък и мечтая за Вас ..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

13

Лопе де Вега

05.02 2017 в 19:29

Е, добре де, щом не даваш няма да се хиля, ама ми дойде много на място.

Поздрав!

77927

12

El Commandante

05.02 2017 в 18:12

Лопе, не се хили, при нужда и достатъчно висок финансов стимул, без проблем мое да пишеме и на Доган речите, колкомуй...:):)

29217

11

Лопе де Вега

05.02 2017 в 17:55

@ 9 Коменданте, я пак!

Поздрав!

77927

9

El Commandante

05.02 2017 в 15:45

Професора го е формулирал колкото красноречиво, толкова и прецизно като гросмайсторски е поставил ударението върху факта че интелектуалното безсилие на някои четящи индивиди далеч не означава генерална валидност или дори частична правдивост на изнесената от представителите на английската преса тези.

С други думи, нигерийците не са ви виновни че вие сте льольовци с акъл на кукувица-аутист.

Тъй ами...

77927

8

El Commandante

05.02 2017 в 15:35

Между другото. любовните им писма са много поетични, не като нашите есемеси: Малко коте секс има ли.....

77927

7

El Commandante

05.02 2017 в 15:34

Не виждам проблем, изреченията макар и дълги са съвършено логични и подредени,ВВС да цитират некое изказване на Баце....

16193

6

SC

05.02 2017 в 14:47

Не виждам какво му е цветистото. Изреченията са дълги, но напълно разбираеми. В сравнение с юридическите текстове са направо песен. Единствено неграмотните хора биха имали проблеми с тях.
Оп, обидих ли някого?
 
X

Подкастът на OFFNews