Ципрас: Скоро приключваме преговорите с кредиторите

OFFNews 05 август 2015 в 20:22 2561 0

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви, че страната почти е приключила с договарянето на мултимилионен заем от международните кредитори, който да затвърди мястото ѝ в еврозоната, предава Ройтерс.

"На финалната права сме. Въпреки трудностите се надяваме, че това споразумение може да постави край на несигурността относно бъдещето на Гърция", заяви Ципрас.

Съгласие между южната ни съседка и кредиторите трябва да бъде постигнато до 20 август, когато Гърция следва да плати вноска от 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка. Според Европейската комисия това е възможно, но целта е амбициозна, тъй като има още работа. 

Преговорите за трети заем на стойност до 86 млрд. евро започнаха в последната седмица на юли, като в тях се включиха представители на Европейската централна банка, Международния валутен фонд, Европейския механизъм за стабилност и Европейската комисия. 

"В даден момент трябва да е под контрола и мониторингът на Европейския парламент, една демократична институция, която носи отговорност", каза премиерът.

Никос Филис, говорител за СИРИЗА в парламента, обяви, че ще се търси получаване на цялостен, а не мостов заем, какъвто бе отпуснат на Атина миналия месец.

"Искаме финална сделка да бъде подписана и след това ще видим какво е необходимо, за да бъдат изплатени 25 млрд. евро като първа вноска", каза Филис.

Според гръцките медии е възможно 10 млрд. евро от първия транш да бъдат предоставени на банките с цел рекапирализиране. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови