ЦРУ и Тръмп мълчат за изтеклите документи, технологични гиганти затягат сигурността

OFFNews 08 март 2017 в 14:31 3364 2

ЦРУ и Тръмп мълчат за изтеклите документи, технологични гиганти затягат сигурността

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Белият дом все още не са коментирали изтеклите през Уикилийкс документи, с които се осветляват методите за проследяване и подслушване, използвани от службите в САЩ. От документите, чиято автентичност още не е потвърдена, става ясно, че ЦРУ използва специално разработени програми, за да прониква в мобилни и смарт устройства. По този начин може да се извършва проследяване и обмен на данни. 

Говорител на ЦРУ заяви, че няма да коментира "автентичността или съдържанието на предполагаемите разузнавателни документи". Говорителят на Белия дом Шон Спайъсър също отказа коментар. 

За разлика от властите, реакция по темата дойде от технологичните гиганти, чиито имена бяха замесени от изтеклата информация.

От "Епъл" съобщиха, че ще вземат мерки за "бързо справяне" с някои пропуски в сигурността, които може да бъдат използвани за хакването на iPhone. От компанията съобщават, че много от уязвимостите, описани в документите, наречени от WikiLeaks "Трезор 7" ("Vault 7"), вече са отстранени в последната версия на мобилната оперативна система iOS. От компанията увериха клиентите си, че се работи по отстраняване и на други възможни слаби места в сигурността на системата.

"Майкрософт" и "Самсунг", чиито устройства също са посочени като цел на службите, също реагираха. От "Майкрософт" съобщиха, че се запознават в дълбочина с изтеклите документи. "Да защити неприкосновеното пространство на клиентите си и сигурността на устройствата е топ приоритет за "Самсунг", съобщиха от южнокорейския технологичен гигант. 

"Гугъл" все още не са коментирали изтеклите документи, в които се посочват уязвимите места на оперативната система Android.

В същото време в документите на Уикилийкс се посочва, че ЦРУ е успяло да хакне именно последната версия на системата iOS - 9.2, като успява да контролира от разстояние устройствата iPhone. През август 2016 г. пък от компанията анонсираха мащабно обновяване на системата, след като бяха засечени атаки по мобилните устройства на арабски активисти за човешки права. 

Според бившия служител на ЦРУ и Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който през 2013 г. оповести секретна информация за методите на работа на американските служби, написа в Туитър, че изтеклите документи доказват, че "американското правителство плаща" за софтуерните пробиви още преди излизането им на пазара. Според него докладите на ЦРУ показват, че правителството стои зад създаването на уязвими места в софтуерните продукти, след което поддържа тези уязвимости "отворени". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови