Су-22 на Башар Асад свален в Сирия (видео)

OFFNews 05 април 2016 в 14:45 6740 2

Самолетът се е запалил, преди да се разбие

Изтребител-бомбардировач Су-22 е бил свален от ислямистки бунтовници в района южно от сирийския град Алепо, където те се бият със сирийската армия и присъдружни нейни милиции, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права.

От центъра уточняват, че самолетът бил обвит в пламъци и се издигал стълб от дим преди да падне в Талат ал Ис, където свързани с „Ал Кайда” ислямисти са били подложени на тежки бомбардировки от сирийски и руски самолети, след като те завладели района през тази седмица.

Според сирийския център съдбата на пилота не е известна.  Бунтовниците обаче разпространиха видео за залавянето му. 

                                         Кадри от пленяването на сирийския пилот

Според източник на РИА "Новости" сваленият самолет е на сирийските военновъздушни сили. Той е бил базиран във военновъздушната база Шайрат.

От руското военно министерство обявиха, че техни самолети не са провеждали операции в района района, където изтребителят е бил свален.

От Сирийския център за наблюдение на човешките права по-рано съобщиха, цитирани от ,Ройтерс", че сирийските бунтовници постепенно се доближават до град, намиращ се близо до границата с Турция, който е контролиран от терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), след като са отвоювали множество села от терористите в района. В сраженията край Алепо има 14 загинали и над 50 ранени.

Бунтовниците, участващи в офанзивата, включват фракции, сражаващи се под знамето на Свободната сирийска армия, която е снабдявана с оръжия през Турция. Те напредват към контролирания от ДАЕШ град Ал Раи.

Според сирийския център бунтовническите групировки са овладели поне 16 села в район, който е бил под контрола на ДАЕШ близо 2 години.

Контролираните от ИДИЛ територии на турската граница бяха значително редуцирани през миналата година от съюзените със САЩ сирийски кюрдски бойци.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!