Станишев: Щом Полша не е солидарна с ЕС, реакцията е „Европа на няколко скорости“

Георги Савчев, Берлин 17 март 2017 в 18:16 5679 3

Сергей Станишев

Част от тази реакция, че "Европа трябва да е на няколко скорости" е реакция към нежеланието на страни като Полша и Унгария да проявяват елементарна солидарност по най-остри проблеми, с които се сблъсква ЕС, заяви пред OFFNews.bg президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Защото - какво казват - Полша е най-големият бенефициент на кохезионните фондове, наистина десетки милиарди евро получиха. А много страни, както и редица хора в България, както и моята партия в България казват: „Ние смятаме, че санкциите срещу Русия трябва да се променят, те са безперспективни“. Полша иска солидарност. Защото те настояват, те са една от страните, които настояват. И когато става дума те да покажат солидарност към ЕС за нещо друго, хората казват: „Ами тях ги няма“. Те казват: „Ние имаме друг интерес“. И това предизвиква такава тенденция: „Да бягаме от тях по някакъв начин. Да се интегрираме в някакви области, щом те не желаят“, коментира Станишев.

ЕС не може да функционира успешно без взаимно разбиране, без диалог и без взаимни компромиси. Защото ако не се търси сближаване, тогава нито едно решение не може да се вземе. ЕС се основава на търсене на консенсус, на съгласие, на обща посока, на вътрешни баланси. Иначе Полша казва: „Ние не допускаме това“, България казва: „Ние не допускаме онова“, Франция казва трето. И какво? Пълна стагнация, никакво движение. А всички признават, че статуквото не удовлетворява никого, то не е работещо. То не може да намери ефективни решения на бежанската криза, по управлението на миграцията, която е обективен факт и оказва своя натиск, на икономическите процеси. Затова трябва да има диалог. Когато една страна заеме такава агресивно-изолационистка поза, нищо добро не може да се постигне, каза президентът на ПЕС.

Има рискове пред Българското председателство на ЕС

Според Станишев "има рискове пред Българското председателство на ЕС. То може да се превърне в пропусната възможност за България, защото страна, която председателства ЕС, в този период има възможност да говори с всички страни, по всички въпроси. И решавайки общите европейски проблеми и приоритети, да сложи своя отпечатък през призмата на своя национален интерес."

Реалната дискусия за Бялата книга на ЕК ще започне след изборите в Германия. А това съвпада точно с периода на Българското председателство. И затова е много важно да се формулират българските интереси и виждания, коментира президентът на ПЕС.

Нито федерална Европа, нито Европа на няколко скорости

Не искам Европа на няколко скорости. Вариантът, който аз подкрепям, е всички заедно да се движим напред към повече интеграция – там, където е необходимо. Не самоцелно, не федерална Европа, която ще се командва от Брюксел, а действително – по отношение на общите граници, по отношение на сигурността, по отношение на социална Европа. Това е нашият приоритет на социалистите. Европа трябва да бъде по-социална, с повече общи стандарти в социалната сфера, за да възстанови доверието, че тя се грижи за хората, че тя решава проблемите на хората – за достойна работа, за достойно заплащане, за социална защита. Това, което не се случи след 2009 г. като отговор на кризата. Случи се точно обратното: цялата криза беше хвърлена върху обикновения човек. Спекулативните банки, които създадоха кризата, не платиха цената. Платиха я хората – чрез политиката на затягане на коланите. Това трябва да се промени, каза Сергей Станишев.

Тази седмица на срещата на президиума на ПЕС в централата на германските социалдемократи в Берлин беше създадена работна група от всички европейски партии членки. Целта на групата е да оформи позиция на европейските социалисти за бъдещето на ЕС на база на Бялата книга на Юнкер.

Президиумът на ПЕС прие резолюция и за „Социалното съживяване на Европа“, която ще се превърне и в официална декларация на левите премиери по време на срещата им на високо равнище в Рим на 24 март.

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела също излезе с изявление, в което се посочва: „Проблемът днес не е в скоростите, а в посоката, защото ако продължим да се движим към бюджетни ограничения и свиване на социалните разходи, Европа ще се блъсне в стената“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови