Станишев: Нужна ни е социална Европа, а не ЕС на много скорости

OFFNews 16 март 2017 в 19:42 4235 4

Снимка Maurice Weiss/Ostkreuz

„Европейските социалисти са категорично за Европа в една посока – и това е посоката към социална Европа, еднаквите възможности за всички, защита на хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване, създаване на равни условия за работа и образование пред всички европейски граждани.“

Това заяви Сергей Станишев на среща на президиума на Партията на европейските социалисти в централата на германските социалдемократи в Берлин.

Работна група на най-високо ниво от всички европейски партии членки бе създадена по време на срещата тази седмица. Целта на групата е да оформи позиция на европейските социалисти за бъдещето на ЕС на база на Бялата книга на Юнкер. Създаването й е по идея на председателя на ПЕС Сергей Станишев в желанието му левите да формират бързо обща позиция по темата.

Според Станишев ЕС на много скорости крие сериозни рискове: „Нашата сила е в единството. Най-сигурният начин европейският проект да продължи да се развива е като всички 27 страни вървят заедно в области като създаване на работни места, образование, сигурност и отбрана, социална защита, защита на правата на гражданите, запазване на Шенген така, както действа в момента, и неговото разширяване в посока на България и Румъния. Всички страни членки трябва заедно да участват в съвместната охрана на външните граници на Съюза и да изградят обща отбранителна стратегия. Тук не може да има различни скорости“.

Президиумът на ПЕС прие резолюция за „Социалното съживяване на Европа“, която ще се превърне и в официална декларация на левите премиери по време на срещата им на високо равнище в Рим на 24 март.

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела също излезе с изявление, в което се посочва: „Проблемът днес не е в скоростите, а в посоката, защото ако продължим да се движим към бюджетни ограничения и свиване на социалните разходи, Европа ще се блъсне в стената“.

„В своите разговори с премиерите на Чехия, Италия, Швеция, Португалия и кандидата за канцлер на Германия по време на срещата в Берлин изразих мнението, че нито един проблем не може да бъде решен с нови разделителни линии помежду ни. А ако се движим всички заедно и работим така, че граждани да почувстват грижата на ЕС, това ще гарантира бъдещето на Съюза“, допълни Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

2

Nik68

16.03 2017 в 21:42

Ех Серж, Серж. Все такива отявлени лъжци сте се събрали начели на БСП. Май нямаше да ходиш Брюксел. Каква я приказва - каква стана. Крадеше като за световно когато имаше възможност да работиш за социална държава у нас, сега ти се приискала социална Европа. Направо за милиарди ли очакваш да съветва съпругата ти ЕС.