Сръбски агент е сред първите, влезли в македонския парламент в нощта на погрома

OFFNews 26 май 2017 в 14:53 8091 4

Снимка RFE/RL

Горан Живалйевич, съветник в сръбското посолство в Скопие и офицер на директно подчинение на специалните служби в Белград, е сред първите, влезли в македонския парламент в нощта на погрома.

На 27 април Живалйевич е влязъл в Събранието с първата група демонстранти, съобщи БНТ. Тогава той си е направил и селфи с протестиращите, влезли в парламента.

При погрома в македонския парламент, след като социалдемократите и албанските партии гласуваха да изберат албанец за председател на Събранието, бяха ранени над 100 души, сред които и лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Сръбският посланик в Скопие Душанка Дивяк Томич беше привиканa в министерството на външните работи. 

Бившият сръбски дипломат Радомир Диклич коментира, че е изненадан от действията на Живалйевич. Той допълни, че агентът получава заповеди директно от сръбската разузнавателна агенция БИА, за която работи, а не от посланика или министерството на външните работи. 

По този въпрос сръбският премиер Александър Вучич заяви, че не вижда нищо престъпно в случилото се. 

"Не съм чул някой да е извършил престъпление и да е участвал в организирането на каквото и да е... Аз имам информации за участието на различни там Зендери-Чеченовски от Скопие, които демонстрираха срещу мен. И какво от това? Те не са извършили престъпление. Лицето от сръбското посолство, за което вие конкретно говорите, е било там, за да информира", каза Вучич след среща с еврокомисаря по външна политика и сигурност Федерика Могерини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови