Спецслужбите на Москва очакват връщане на руски ислямисти от Сирия

OFFNews 22 октомври 2015 в 11:46 2646 0

Арест

Снимка ТАСС

Служители на ФСБ неотдавна арестуваха трима млади мъже, подготвяли атентат на транспортен обект.

Руските спецслужби са нащрек заради възможно завръщане на руснаци, които участват в терористичната организация „Ислямска държава“, съобщи ИТАР – ТАСС. Вземаните мерки са свързани с активизирането на военните операция против ИДИЛ в Сирия, пояснява агенцията, която се позовава на анонимни източници от службите.

Гражданите, за които има информация, че са участвали в ИДИЛ или други терористични организации, се фиксират още на границата. Онези, за които има достатъчно данни, веднага биват подведени под наказателна отговорност. А заподозрените по оперативна информация остават под наблюдението на Федералната служба за сигурност (ФСС), МВР и други служби.

До 2500 руснаци може да са въвлечени в ИДИЛ според разузнавателни данни. Освен това около 3000 са граждани на страни от ОНД и, ако тръгнат да се връщат, много от тях ще минат пред Русия.

На заседание на Националния антитерористичен комитет преди десетина дни директорът на ФСС Александър Бортников е говорил за обстановката в Сирия след началото на руските въздушни удари.

„Има сведения – е казал той – за терористи, които се опитват да напуснат зоната на бойни действия и, като използват коридорите за прехвърляне на бежанци, да проникнат в страни от Европа и Азия, както и в Русия...“

„За локализация на тази заплаха ние, съвместно с партньори от Запада, Близкия Изток, Китай и редица други държави, водим оперативно-издирвателни мероприятия за откриване на терористи в миграционните и туристическите потоци“, е добавил Бортников.

Според него към наказателна отговорност в Русия и ОНД вече са били привлечени 832-ма души, „свързани с дейността на международната терористична организация в Сирия“. От тях 22-ма са вербовчици на терористи. ТАСС не уточнява в какъв период са постигнати тези резултати.

Освен това ФСС заедно с други служби работят по разкриване на „финансови центрове“, които събират средства за терористичната организация. Над 4000 души са били заподозрени в такива операции в 77 руски региона и в шест други държави.

20 терористични акта са били предотвратени на територията на Русия, съобщи още Бортников.

От началото на октомври са проведени няколко „гръмки ареста на граждани, имащи връзка с ИДИЛ“, добавя руската агенция. На 11 октомври в центъра на Москва бяха задържани 12 граждани на Руската федерация – привърженици и помощници на ИДИЛ, един от които – Аслан Байсултанов, е пристигнал от Сирия. По данни на ФСС минимум трима от арестуваните са подготвяли терористичен акт на „транспортен обект“.

На 18 октомври в Краснодарския край е бил задържан помощник-машинист, който се канил да предизвика експлозия във влак, а после да замине в ИДИЛ в Сирия. Как да направи взривно устройство му обяснил по интернет тамошен ислямист.

На 19 октомври в Москва са били задържани 22-ма участници в забранената в Русия „Партия за ислямско освобождение“ (“Хизб ут-Тахрир ал-Ислами“). В обиски на 20-ина адреса била иззета екстремистка литература, както и свързочни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови