Словения: Да дадем на България и Македония повече пари за мигрантите

OFFNews 07 септември 2016 в 21:55 7442 5

Миро Церар

България и Македония трябва да получат по-голяма финансова помощ за справянето с мигрантската криза, за да не се стигне до по-голям натиск и разпад на Шенгенското пространство. Това обяви словенският премиер Миро Церар пред германското издание "Ди Велт", цитиран от БГНЕС. 

По думите му следващата мигрантска вълна може да предизвика конфликти на Балканите. 

Ако се стигне до пристигането на прекалено много мигранти, тогава всички държави ще затворят границите си, което ще доведе до разправии, защото затварянето на границите означава да не се приемат повече хора от съседните страни, подчерта Церар.

Той допълни, че по този начин ще се стигне до "ефекта на доминото" и ще нанесе щети на икономиката и туризма. 

Ако отново пристигнат много мигранти, тогава ще бъдем принудени да въведем още по-строг контрол по шенгенските си граници. Ако Австрия затвори границите си, тогава всички мигранти ще останат в Словения. Ясно е, че Австрия още сега се готви за затварянето на границите си, коментира словенският премиер. 

Ако не успеем заедно да решим този миграционен проблем в ЕС и с държавите от Западните Балкани, тогава няма да имаме общо бъдеще", категоричен е той. 

Церар изрази съмнение и за това, че самата Словения ще може да се справи с проблема. 

По отношение на споразумението с Турция премиерът на Словения подчерта, че то е само част от мерките, които все още не са достатъчни. 

"Трябва да бъдем искрени - гърците не охраняват достатъчно шенгенските си граници. Понякога подсигуряват само транспорт за мигрантите. Разбира се, тяхната ситуация е доста сложна, но пък за това получават финансова помощ и подкрепа за полицията, но гърците не използват цялата тази помощ", подчертава Миро Церар, като допълва, че ако Гърция не се държи отговорно, останалите държави в Шенген ще обмислят опциите си.

Миро Церар съобщи, че Словения е вдигнала ограда, защото хърватското правителство е транспортирало мигрантите на различни места по границата със Словения.

"Те не ни казваха къде и колко пристигат. Тази ограда защитава туризма. Част от оградата премахнахме, когато тя стана ненужна, но на места я оставихме, защото трябва да се предпазим от нов голям брой на идващи мигранти и да защитим границата си", казва още Церар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

5

Traqn Savov

08.09 2016 в 19:36

бе ви дайте кинтите, пък мигрантите си ги дръжте там, нали си ги канихте, че и с плакати ги посрещахте...
Аз не съм канил никой така че _)_

29217

4

Лопе де Вега

08.09 2016 в 07:59

Нека дадат пари и повечко. Ние тука имаме специалисти по прис.. опа, грешка! По усвояването на чужди пари.

Поздрав!