Славянската писменост дойде в Русия от "македонската земя", обяви Путин

OFFNews 24 май 2017 в 19:40 16320 37

Снимка EPA

Славянската писменост дойде в Русия от "македонската земя". Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов.

"Въпреки че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение, подчерта Иванов.

Путин отбеляза, че отношенията между Русия и Македония се развиват добре и в тях има позитивни тенденции. 

"Следим внимателно какво става във вашата страна и ви желаем вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен начин", каза Путин. 

Външният министър Екатерина Захариева коментира изявлението на страницата си във Фейсбук. 

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", посочва тя.

Ето и целия и коментар:

Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Нека да направим няколко уточнения:

Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи.

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:

"Че и ний сме дали нещо на светът
и на вси словене книга да четат;"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11610

39

Prologue

26.05 2017 в 15:23

Тоя с червената звезда и дружките му много долу падате пичове, цял живот лижете краката на руснаците, странно как и от това изпитвате удоволствие. Оправдавате идиотията си със соросоиди и седеруги, но това по никакъв начин не ви прави ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ. Родени продажници, направо ме е гнус от вас!

16008

38

Nik68

25.05 2017 в 11:23

Дупедавецът си е дупедавец. По всяко време и по всяка тема. Надявам се да млъкнат с неземните си простотии, след като и Курнелия им спусна линия, че не бивало така Путин, разбираш ли, мрън мрън, ама все пак,... някак си. Трудно е.

7506

37

Абе не виждам къде се дянаха патрЕотите начело с гласовития Болен да направят едно гневно фекално шествие пред руското посолство и да вземат да им обяснят от къде идва азбуката.

13214

31

XR4

25.05 2017 в 01:37

Само за справка....нали-http://kremlin.ru/events/president/news/54556