Шотландия поиска съгласието на Лондон за референдум за независимост

ОFFNews 31 март 2017 в 13:48 2756 3

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е написала писмо до Тереза Мей, в което официално иска съгласието на британския премиер шотландците да гласуват на референдум за независимост, който да се състои преди излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Агенцията отбелязва, че писмото е изготвено от Стърджън, след като във вторник тя получи мандат от регионалния парламент на Шотландия да започне процедура по насрочването през 2018 или 2019 г. на референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство. Централното правителство в Лондон трябва да даде съгласието си за произвеждане на такова допитване, но Мей предварително заяви, че ще отхвърли такова искане на Единбург.

На референдума за Брекзита през юни м. г. мнозинството от гражданите на Обединеното кралство се обявиха за напускане на ЕС. Но докато избирателите в Англия и Уелс гласуваха преобладаващо в подкрепа на Брекзита, мнозинството от избирателите в Шотландия и Северна Ирландия се обявиха против раздялата със съюза.
На страницата си в "Туитър" шотландското правителство помести днес фотография на Стърджън, седнала удобно на диван. Към снимката има текст: "Първият министър Никола Стърджън в Бют хаус, Единбург, работи върху заключителния вариант на писмо "секция 30" до премиера Тереза Мей".

"Секция 30" е официалният механизъм, по който правителството на кралството дава временно разрешение на регионалното законодателно събрание на Шотландия да организира референдум. Местни медии твърдят, че писмото ще бъде изпратено по-късно днес, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че на референдум през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 на сто от гласовете. Стърджън обаче настоява, че сега обстоятелствата са се променили, защото британците като цяло искат напускане на ЕС, но шотландците не са съгласни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови