Северна Корея изстреля ракета

OFFNews 13 април 2012 в 09:16 2738 1

Хората в Северна Корея гледат изстрелването на ракетата. Снимка БГНЕС
Хората в Северна Корея гледат изстрелването на ракетата. Снимка БГНЕС

Късно снощи Северна Корея направи неуспешен опит да изстреля ракета. Това предизвика международно напрежение.

Ракетата е била изстреляна в 7.39 ч. местно време или в 22.39 по Гринуич от космодрума Чхолсан, в северозападната част на страната. Тя се е взривила минути след това в морето. Пхенян твърди, че ракетата е трябвало да изведе в орбитата спътник за наблюдение на Земята и събиране на метеорологични данни.

Според Северна Корея изстрелването е в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир-сен. Вашингтон и неговите съюзници обаче се опасяват, че става дума за тест на балистична ракета и поредния целенасочен опит на страната да произведе подобно оръжие. При откриването на срещата на външните министри на Г-8 във Вашингтон американският държавен секретар Хилари Клинтън обвини Пхенян, че нарушава много резолюции на Съвета за сигурност на ООН. В тревога са и Южна Корея, Япония и Филипините.

Агенции съобщиха, че страната на изгряващото слънце е увеличила готовността си за защита и реакция. Разясняването на случая, както и мерките, които ще се предприемат на международно ниво продължава.    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews