Сблъсъци с полицията в Минеаполис след убийство на чернокож

OFFNews 27 май 2020 в 16:08 4246 0

Убийството на чернокож мъж при арест от бял полицай в САЩ доведе до протести и сблъсъци с полицията.

46-годишният Джордж Флойд бе убит на 25 май при задържането му в Минеаполис. Видео показва как полицаят продължава да притиска с коленете си чернокожия мъж, въпреки че той вика "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!".

Арена на сблъсъка между органите на реда бе кръстовището, където бе задържан и убит Флойд. Полицията отвърна на демострантите със сълзотворен газ, гумени куршуми и звукови гранати. Те, от своя страна, блокираха трафика на няколко пресечки.

„Може да е синът ми. Можех да съм аз. Не бива да така така “, заяви протестиращ в репортаж на Guardian, носещ табела с надпис: "Заключете ги!".

Група мотоциклетисти от клуба Vital Kings, базиран в Сейнт Пол, придружаваха протестиращите. "Искахме да вдигнем шум за тълпата. Това е моят глас“, каза един от мотоциклетистите.

От кръстовището протестиращите преминаха през квартала към градска полиция, където малка, но ядосана и упорита тълпа се конфронтира часове с полицаите охраняващи сградата.

В района прозорците са изпочупени. Протестиращите хвърляха бутилки с вода и мляко в офицерите, викайки „прасета“ и „как можахте“.

Четирима полицейски служители участвали в ареста на чернокож мъж бяха уволнени във вторник. Kметът на Минеаполис Джейкъб Фрей подкрепи уволненията в "Туитър".

Смъртта на мъжа вече се разследва от ФБР и държавните правоохранителни органи.

През годините полицията в САЩ бе разследвана за многобройни арести на чернокожи по съмнителни доказателства и обвинявана в расизъм. Някои от починалите при задържането им се оказаха застреляни от полицаи без жертвите да са били въоръжени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови