Съветник на Путин: Русия трябва да е готова да я отделят от интернет

OFFNews 29 декември 2016 в 15:43 9933 5

Русия трябва да е готова да я отделят от световния интернет. Това обяви съветникът на руския президент Владимир Путин Герман Клименко в интервю за RT.

Тази възможност говори за регулиране на руския сегмент от интернет, който да бъде разработен от Министерството на съобщенията и насочен към защита на критично важна за страната инфраструктура, посочи Клименко. 

Той допълни, че регулацията е необходима заради влошените отношения със Запада, но тя няма да засегне обикновените потребители. 

По думите му е важно при всички случаи в Русия да продължат да функционират електронната поща, телеграфните връзки, телефоните и социалните мрежи. За тази цел трябва на руска територия да се намира цялата инфраструктура, нужна за работата на мрежата.

В началото на декември руските служби за сигурност обявиха, че чуждестранните спецслужби готвят хакерски атаки с цел да дестабилизират финансовата система на Русия. Според тях се очакват атаки на петте най-големи руски банки. 

Москва се чувства застрашена от сегашната структура на интернет, в която все още теоретически заличаване на домейн от високо ниво може да „изтрие” цяла държава и нейните електронни платформи да се окажат без връзка. 

В същото време съществува възможността за засилване на цензурата и следенето в мрежата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови